Orange Romania extinde, din 7 aprilie, reteaua 4G cu 90 de orase, care vor acoperi aproape jumatate din populatia tarii. In premiera, operatorul va lansa in teste, in 6 localitati, reteaua 4G+, care permite transferuri de date la viteze de pana la 300 Mbps.

"Din 7 aprilie, Orange Romania va utiliza integral tot spectrul de frecvente pe care l-a achizitionat in septembrie 2012. Romania este a noua tara din lume unde este prezenta o retea 4G+. Suntem al doilea operator din estul Europei cu 4G+ si primul din Romania", a declarat, luni, intr-o conferinta, directorul tehnic al operatorului, Stefan Slavnicu.

Romanii din resedintele de judet vor avea cu totii acces la reteaua 4G, care va include insa si alte orase mari. In total, tehnologia 4G va furniza clientilor din peste 1.000 de localitati viteze medii reale de descarcare (download) de 30 Mbps si incarcare (upload) de 15 Mbps, anunta Mediafax.

"Impreuna cu noua gama de optiuni dedicate, aceste viteze pot urca la viteze medii reale de download de 60 Mbps si upload de 30 Mbps", a spus Slavnicu.

In premiera in Romania, potrivit reprezentantilor operatorului, tot din 7 aprilie, Orange Romania va permite clientilor din sase orase sa testeze reteaua 4G+, care va permite viteze de transfer de pana la 300 Mbps pentru descarcare (download), utilizand echipamente de furnizate de producatorul chinez Huawei.

"Orange ii invita pe clientii care se afla in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Timisoara sa testeze noua tehnologie in magazinele Orange si incurajeaza producatorii sa aduca pe piata din Romania dispozitive compatibile cu aceasta tehnologie", a mai spus reprezentantul Orange Romania.

Incepand de luni, toate abonamentele Orange au trafic de internet 3G+ inclus, la viteze medii reale de descarcare (download) de 6,5 Mbps, cu acoperire de 94,08% din populatie.

Pentru a beneficia de viteze sau trafic de internet superioare celor incluse in abonament, din 7 aprilie, clientii vor putea alege una dintre optiunile noi dedicate.

In plus, minutele nationale din noile abonamente Cangur si Pantera pot fi folosite pentru apeluri internationale catre retelele fixe si mobile din tarile Uniunii Europene, SUA si Canada.

De asemenea, noii clientii care aleg abonamentele Pantera isi vor putea folosi minutele, mesajele scrise si traficul de internet in roaming prin optiunea Go Europe si vor face un nou pas catre o comunicare fara granite in interiorul spatiului european.

Totodata, clientii care aleg un abonament Pantera au acces la internet 4G si primesc gratuit inca o cartela SIM, pentru a folosi acelasi trafic de internet inclus in abonamentul lor pe un al doilea dispozitiv - tableta sau modem.

"Prin serviciile de internet Orange 4G, disponibile in toate orasele mari din tara, Romania intra intr-o noua era digitala. Investitiile din ultimii ani sustin obiectivul nostru de a oferi beneficiile unei retele de internet performante, pe care clientii se pot baza, fie ca utilizeaza deja serviciile digitale sau ca urmeaza sa descopere avantajele acestora. In acelasi timp, vom cauta mereu cai prin care sa aducem cele mai noi tehnologii si sa le oferim ocazia sa le experimenteze, cum este acum cazul vitezelor de pana la 300 Mbps", a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-François Fallacher.

La inceputul anului trecut, Orange Romania a anuntat cã va investi in 2013 peste 100 milioane de euro in dezvoltarea retelei, fondurile urmand sa fie alocate atat pentru infrastructura 2G si 3G, cat si 4G, suma fiind similara cu bugetul alocat in 2012 si 2011.

"Anul trecut am investit 130 milioane de euro in infrastructura Orange Romania", a afirmat Fallacher.

Orange Romania a lansat primele servicii de acces la internet prin reteaua 4G in decembrie 2012, disponibile intr-o prima fazã in zona centrala si de nord a Capitalei, in statiunile de pe Valea Prahovei si zona Bran-Moieciu, pecum si in Poiana Brasov.

Zece luni mai tarziu, in octombrie 2013, operatorul a extins aria de acoperire a retelei 4G la nivelul intregii Capitale.

In urma unei licitatii organizata de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) si desfasurata in septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom si-au adjudecat mai multe licente in benzile de frecvente de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, pentru care vor plati 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania - 227,14 milioane euro, Cosmote Romania - 179,88 milioane euro, RCS&RDS - 40 milioane euro, iar 2K Telecom - 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).

In urma licitatiei, Orange Romania a obtinut doua blocuri in banda de 800 MHz, doua blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1.800 MHz si 4 blocuri in banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029.

De asemenea, Orange Romania a castigat licente pe termen scurt in banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv in banda de 1.800 MHz - 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014.

In 2013, veniturile Orange Romania au urcat cu 1,8%, la 934 milioane euro, pe fondul cresterii solide inregistrate pe segmentul internetului mobil, in timp ce numarul clientilor companiei a avansat cu 153.000, la 10,436 milioane.

Orange este liderul pietei romanesti de telefonie mobila, dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.

Principalii concurenti ai companiei sunt Vodafone (Marea Britanie) si Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom si care mai detine in Romania compania Romtelecom.