Eficienţa energetică a casei. Este solicitarea pe care o au din ce în ce mai mulţi beneficiari, atunci când îşi construiesc propriile case. Și, poate că și tu. Reducerea cheltuielilor de întreţinere, pe timp de iarnă, te ajută să economiseşti sume considerabile.

În plus, ai satisfacţia protejării mediului înconjurător, întrucât, cele mai economice modalităţi de a-ţi încălzi casa reprezintă soluţii verzi, eficiente energetic. Sezonul Sărbătorilor de iarnă este, deja, cea mai scumpă perioadă a anului, așa că nu e cazul să adaugi şi facturile de întreţinere la aceste costuri. Iată câteva soluţii eficiente de încălzire, în funcţie de materia primă utilizată.

Încălzire electrică

Atunci când au apărut, soluţiile electrice de încălzire aveau dezavantajul consumului mare de energie. Între timp, însă, tehnologia a evoluat, iar convectoarele electrice au devenit din ce în ce mai economice. Cel mai mare avantaj al energiei electrice utilizate pentru încălzire este eficienţa. Spre deosebire de alte materii prime, electricitatea îţi oferă un procent maxim de căldură din energia consumată. Din punct de vedere al performanţei, domină orice alternativă. De asemenea, oferă un randament aproape instant, motiv pentru care poţi porni centrala sau radiatorul electric în momentul în care ajungi acasă şi te vei bucura de temperatura optimă în doar câteva minute.

Gaze naturale

Acolo unde este posibilă racordarea la reţeaua de distribuire a gazelor naturale, există soluţii economice de încălzire. În cazul locuinţelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, singura variantă este montarea repartitoarelor de căldură. Opţiunea este rentabilă în oraşele în care Primăria subvenţionează un procent important din costul gigacaloriei. Acolo unde sistemele centralizate sunt neperformante şi costisitoare, există alternativa montării unei centrale proprii. Din fericire, şi în acest domeniu, tehnologia a evoluat şi a dus la dezvoltarea unor centrale cu eficienţă energetică. Printre cele mai eficiente se numără cazanele termice murale în condensaţie, care oferă un procent mai mare de căldură cu acelaşi consum de energie. Utilizarea instrumentelor auxiliare ajută, de asemenea, la scăderea consumului şi a costurilor de întreţinere. Spre exemplu, cu ajutorul unui termostat de ambient, poţi programa centrala să funcţioneze doar în intervalul în care sunteţi acasă, pentru a nu încălzi locuinţa goală. Dispozitivele digitale te pot ajuta să comanzi pornirea căldurii de pe telefonul inteligent, din momentul în care pleci de la birou, pentru a fi întâmpinat „călduros“, atunci când ajungi acasă.

Combustibil solid

În zonele în care reţeaua de gaze naturale nu este disponibilă şi nu vrei să optezi pentru alternativa electrică, o centrală pe bază de combustibili solizi este soluţia încălzirii casei. Fie că vorbim de o casă de vacanţă sau de o locuinţă dintr-o zonă retrasă sau izolată, centrala pe lemne, cărbune, peleţi sau rumeguş este cea mai bună investiţie. Tipul combustibilului trebuie ales în funcţie de specificul locului. Spre exemplu, o cabană la munte, acolo unde ai la dispoziţie lemn, nu merită încălzită cu gaze naturale sau cărbuni, spre exemplu. În special pentru gospodăriile în care este produs, tăiat şi depozitat în regie proprie, lemnul devine alegerea naturală. Şi în acest caz, există opţiuni termice mai avantajoase decât cazanele clasice. De pildă, centralele cu gazeificare obţin o ardere mai eficientă a lemnului, cu randament termic mult mai bun şi consum scăzut de materie primă. În plus, sistemul este ecologic, deoarece fumul degajat este mai puţin toxic.

Este dificil să apreciezi cea mai eficientă modalitate de încălzire a locuinţei dacă nu cunoşti câteva lucruri despre specificul zonei. În primul rând, trebuie să identifici materia primă disponibilă şi costul mediu lunar de întreţinere. După ce ai ales resursa naturală, poţi opta pentru mijloace de încălzire eficiente, mai scumpe la momentul achiziţiei, însă, uşor de amortizat datorită costurilor lunare scăzute.

Share articol: