Când vorbim de o imprimantă 3D, nu ne referim la un aparat care printează imaginea anumitor produse pe coala de hârtie, ci la un dispozitiv ingenios care poate printa produsele în sine. Tehnica imprimării tridimensionale oferă foarte multe avantaje, cum ar fi timpul redus de producere a prototipurilor, posibilitatea de a crea rapid diferite forme complexe sau costuri scăzute de producție. Aceste ustensile au revoluționat foarte multe industrii la nivel mondial, între care și piața medicală pentru că doctorii lucrează deja la printarea 3D a organelor umane. O astfel de invenție cu siguranță va schimba cursul evoluției pentru totdeauna, de aceea, este perfectă pentru a dezvolta o afacere profitabilă. Dacă ai nevoie de puțină inspirație, aruncă o privire asupra câtorva modalități prin care poți face bani cu o imprimantă 3D:

1. Realizarea de prototipuri

Există o mulțime de companii care au nevoie de prototipuri și vor să elimine procesul clasic, extrem de laborios și costisitor. În acest sens, o imprimantă 3D este perfectă fiindcă te poate ajuta să creezi diferite prototipuri complexe, să reduci timpul de producție a acestora și posibilitatea unei greșeli în procesul de fabricare. Foarte multe firme din domenii precum inginerie, arhitectură, design sau construcții au trecut la prototipurile printate tridimensional pentru că rezultatele obținute sunt cu mult peste metodele tradiționale. De exemplu, producătorii de automobile, avioane și mașinării folosesc această metodă pentru timpul de producere scăzut și complexitatea prototipurilor, iar arhitecții, ca să dezvolte conceptul designului lor în doar câteva zile, fără să construiască ori să deseneze module manual.

2. Crearea de obiecte handmade

Toată lumea apreciază obiectele personalizate, dar știm cu toții că producerea lor durează o veșnicie. Însă, dacă te pasionează acest domeniu, poți construi o adevărată afacere în jurul unei imprimante 3D. Un astfel de dispozitiv te ajută să realizezi tot felul de obiecte personalizate sau unicate foarte rapid, întrucât reduce timpul de producere. Așadar, poți crea diferite decorațiuni, produse unice pentru interior și exterior, obiecte personalizate la comandă sau tot felul de lucruri căutate pe piață. Poți intra, chiar, și pe nișa bijuteriilor printate 3D, dacă te atrage acest domeniu pentru că avantajul principal al acestei tehnologii inovatoare este acuratețea.

3. Producerea obiectelor de artă

Dacă nu știai deja, este foarte ușor să faci opere de artă atrăgătoare folosindu-te de imprimarea tridimensională. Un echipament de tip FDM, adică imprimare prin extrudare, îți va fi de ajuns pentru un business profitabil. De altfel, în multe țări europene, forma de artă numită printart a devenit populară și are foarte mulți adepți, oamenii fiind convinși că artiștii și designerii trebuie să țină pasul cu tehnologia și să stabilească tendințele, atunci când vine vorba de artă.

4. Dezvoltarea pieselor de schimb

O imprimantă 3D poate fi folosită pentru a printa aproape orice detaliu de dimensiuni reduse. Asta înseamnă că dispozitivul se poate utiliza pentru realizarea, de exemplu, a pieselor de schimb pentru mașini confecționate din materiale scumpe, cum ar fi oglinzile laterale sau mânerele pentru uși. Însă, nu este vorba de piese de schimb doar pentru autoturisme, ci poți lua în considerare și alte domenii pentru că imprimarea 3D este, fără doar și poate, o componentă esențială în tot mai multe industrii.

Imprimarea tridimensională reprezintă un tip limitat de robot industrial capabil să efectueze procesul de imprimare sub control computerizat. Jucării, unelte, produse de suvenir, huse pentru diferite produse, brelocuri, suporturi pentru chei, veselă, ghivece de flori, nasturi sau elemente de fixare. Poți imprima o gamă foarte largă de obiecte cu ajutorul unui echipament atât de ingenios. Mai mult ca sigur, o imprimantă 3D reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face, atunci când vrei să-ți deschizi o afacere de actualitate și foarte promițătoare.