Tulburările de somn sunt comune atât la femei, cât și la bărbați, manifestându-se fie printr-un somn agitat, fie prin dificultatea de a adormi. Atunci când cauzele insomniei nu sunt de natură medicală, poți apela la câteva metode ce te vor ajuta să-ți relaxezi mintea și să te bucuri de un somn odihnitor.

1. Termoizolația dormitorului

Sunetul se numără printre cei mai importanți factori pentru un somn bun. De aceea, dormitorul ar trebuie să fie o oază de liniște și calm. Așadar, protejează încăperea în care dormi de zgomote nedorite și intruzive ce-ți afectează calitatea somnului. Izolează camera cu plăci din gips-carton (vezi plăci rigips pe site-ul MatHaus.ro), ce vor ține sunetele la distanță și vor atenua vibrațiile.

2. Numărarea inversă

Așează-te în pat culcat pe spate, cu ochii închiși. Propune-ți să numeri de la 100 spre unu, iar pe măsură ce cobori, să te relaxezi și să adormi. Începe să numeri invers pornind de la 100. Rostește fiecare număr în gând și vizualizează-l. Nu trece la numărul mai mic înainte de a vizualiza. Chiar dacă nu poți să vezi propriu-zis, poți proiecta imaginea numerelor în spatele pleoapelor închise. Pe lângă asta, în acest fel vei reține mai bine ce citești și îți vei îmbunătăți memoria fotografică.

3. Respiră

Întinde-te pe spate, în pat, închide ochii și relaxează-te. Respiră liniștit, adânc, fără să te forțezi. Fă asta de zece ori, după care mută-ți atenția către nări, simțind cum aerul intră și iese. Când constați că atenția ți-a zburat de acolo, iar mintea a început din nou să se agite, lasă aceste gânduri să treacă și concentrează-te pe fiecare nară în parte. După nas, du atenția către gât, simțind fiecare senzație, fără a-i da, însă, prea multă importanță. De la gât, treci la piept și simte cum urcă și coboară timp de câteva respirații. Dacă încă n-ai adormit, treci la abdomenul superior, apoi la cel inferior. Zăbovește pe fiecare parte a trupului până te ia somnul.

4. Fă un duș 

Câteva minute sub un duș cald nu este benefic doar pentru curățarea corpului, ci și pentru inducerea unei stări de relaxare. În momentul în care ieși de sub aba, temperatura corpului scade, ceea ce declanșează senzația de somn, deoarece digestia, ritmul cardiac și alte procese metabolice încetinesc. Dușul este un ritual care îți ajută atât mintea, cât și corpul să se deconecteze.

5. Nu lua telefonul mobil sau tableta în pat 

Folosirea dispozitivelor precum telefonul sau tableta în pat îți pot afecta negativ somnul. Lumina albastră pe care acestea o radiază îți păcălește corpul să creadă că e timpul să se trezească, nu ora de culcare. Lumina blochează eliberarea melatoninei, hormonul secretat natural, ce are rolul să inducă starea de oboseală.

Share articol: