Într-o epocă în care totul pare că se desfășoară pe repede înainte și în care ne simțim, nu de puține ori, copleșiți de responsabilități, fie ele profesionale sau personale, integrarea lecturii în viața de zi cu zi pare că se transformă într-un obiectiv extrem de greu de atins. 

Și totuși, cu voință și responsabilitate, fiecare dintre noi își poate face timp să citească în fiecare zi - da, ai citit bine: în fiecare zi. 

Lectura zilnică nu presupune un efort supraomenesc. Uneori, poate fi vorba doar de câteva minute dedicate cititului. Sau, pentru cei care preferă să se orienteze în funcție de numărul paginilor, și nu în funcție de durată, poate fi vorba doar de 5-10 pagini; pagini care, adunate, pot duce la o carte citită în fiecare lună, pagini care, dincolo de plăcerea lecturii, ne îmbogățesc viața și în alte moduri.

Dacă ai nevoie de o doză de motivație pentru a începe să citești în fiecare zi, sperăm că articolul de astăzi te va convinge să pornești în această călătorie - provocatoare și fascinantă deopotrivă. Acestea fiind spuse, iată (doar) 5 motive pentru care merită să citești zilnic:

    Citind, îți îmbogățești cultura generală

Îți amintești cât de dornic de a face noi și noi descoperiri erai în copilărie? Poate că ar fi timpul să începi să privești din nou lumea cu ochii curioși de atunci. Cu siguranță că ai bifat o mulțime lucruri de pe lista curiozităților de atunci, însă asta nu înseamnă că nu mai sunt atâtea de descoperit și redescoperit - doar nu degeaba se spune că omul, cât trăiește, învață.

Lectura este una dintre modalitățile esențiale prin care îți poți împlini nevoia, dorința de cunoaștere. Diversitatea cărților publicate în zilele noastre este atât de mare, încât este imposibil să nu găsești volume din ariile tale de interes: cărți de psihologie, cărți de istorie, cărți biografice - iată doar câteva dintre resursele valoroase care te pot ajuta să (re)deschizi porțile cunoașterii.

 

    Citind, te cunoști mai bine

Lectura nu este doar o călătorie a cunoașterii, ci și o călătorie, nesfârșită de altfel, a autocunoașterii, a descoperirii sinelui. Poate că te regăsești într-un personaj dintr-o carte de ficțiune, iar experiențele prin care trece acesta și trăirile sale interioare te fac să-ți privești viața cu alți ochi și, mai mult decât atât, să privești în tine cu mai multă atenție. 

Sau poate că ești fascinat de cărțile de psihologie scrise pe înțelesul tuturor și începi, astfel, să devii conștient de propriile emoții, sentimente și trăiri. 

La fel de bine poți citi o autobiografie a unei personalități care te inspiră, lucru care te ajută să-ți reevaluezi obiectivele, țelurile, aspirațiile.

Acestea sunt doar trei exemple care arată că lectura oferă posibilitatea sau, mai degrabă spus, șansa fiecăruia dintre noi să aibă o întâlnire cu sine însuși - o întâlnire de la care pot începe unele dintre cele mai importante schimbări din viața personală.

 

    Citind, te deconectezi 

Sau, altfel spus, lași deoparte grijile de peste zi, gândurile care nu îți dau pace și care te obosesc psihic atât de mult. Cu alte cuvinte, citind, le oferi minții și sufletului tău un adevărat și binemeritat răsfăț. Doar câteva pagini dintr-o carte pe placul tău te pot ajuta să te simți mai bine, mai relaxat la finalul zilelor haotice.  

În plus, dacă te simți copleșit de o anumită situație (rutina de la job, spre exemplu), câteva pagini dintr-o carte care analizează impactul monotoniei din viața profesională și care oferă sfaturi concrete pe această temă s-ar putea să te facă să evaluezi cu mare atenție situația prin care treci și să te ajute în a lua o decizie.

 

Cititul te ajută să dormi mai bine

Somnul sau, mai bine spus, odihna de slabă calitate/insuficientă este una dintre problemele cu care s-au confruntat sau cu care se confruntă mulți dintre noi. Stresul este, fără doar și poate, una dintre cauzele principale ale odihnei deficitare - odihnă care are, la rândul său, efecte negative asupra calității vieții.

Lectura ne ajută să gestionăm mai bine relația pe care o avem cu somnul. Mai mult decât atât, cititul se află pe lista activităților recomandate de medici, printre care și specialiștii de la Mayo Clinic din America*.

Așadar, lectura zilnică te va ajuta să devii un mai bun manager în relația personală cu somnul.

 

    Citind, îți îmbunătățești capacitatea de concentrare 

În era digitală, suntem asaltați de o multitudine de informații, fie ele vizuale, audio sau audio-vizuale, cărora ne este imposibil să le facem față. În încercarea de a acoperi cât mai multe lucruri în același timp (multitaskingul fiind în tendințe), nivelul de productivitate are serios de suferit, ceea ce ne poate afecta atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Simți, nu de puține ori, că îți este dificil să te concentrezi în rezolvarea task-urilor profesionale? Există o probabilitate destul de mare ca lectura să te ajute și în acest sens. Citind timp de 15-20 de minute, înainte de a te apuca de treabă, îți vei „antrena” capacitatea de concentrare și atenția pentru sarcinile care te așteaptă.

În concluzie, lectura are numeroase beneficii asupra vieții psihice, emoționale, ceea ce o transformă într-o activitate zilnică esențială. Nu uita: nu trebuie să o privești ca pe un efort colosal. Chiar și câteva pagini citite zilnic înseamnă ceva - mult mai mult decât ai crede. 

Dacă ai nevoie să-ți (re)faci stocul de cărți în biblioteca personală, poți să comanzi cărți de la editura Bookzone - gama lor este diversificată, astfel că există șanse mari să găsești ceva pe gustul tău.

 

*sursa informației: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379

Share articol: