Proza autohtonă conține pe lângă capodoperele clasicului geniu românesc și autori contemporani, de o ingeniozitate aparte.

Fiecare volum selectat pentru acest articol este un exemplu de creativitate și ne prezintă narațiuni inedite cu scopul de a ne bucura și a ne îmbogăți spectrul afectiv al vieții de zi cu zi. Odată ce parcurgem aceste lecturi, rămânem mai bogați spiritual și afectiv, deoarece identificarea cu personajele complex construite ne ajută să înțelegem natura umană în splendida ei desfășurare, cu emoții pozitive și negative, cu întorsături de situație imprevizibile și cu povești menite să ne deschidă orizontul cunoașterii.

Trimisul nostru special

O carte despre situația tumultoasă dintre ideologia vestică și cea orientală, Trimisul nostru special portretizează într-un mod comic goana unui jurnalist și a unui terorist arab pentru întâlnirea cu președintele României. Cel din urmă își declarase intenția de a participa la funeraliile unui jurnalist omorât într-un accident de mașină, iar cei doi protagoniști dornici să îl vâneze pe cel mai mare om în stat ratează întâlnirea. Astfel, Mohammad amenință că va dinamita biserica unde se presupunea că își va face apariția președintele.

Jurnalistul reușește să îl convingă pe Mohammad să nu detoneze bomba din rucsac, iar apoi pleacă rapid la conferința de presă a președintelui, unde, suspectat că atentează la viața acestuia din urmă, este neutralizat cu un pumn în față. În urma loviturii, Antoine are o nouă perspectivă asupra vieții sale superficiale de jurnalist la un cotidian în goană după subiecte senzaționale. El își reanalizează viața, iar întrebările pe care și le adresează, în încercarea de a o restaura unor valori morale, se împletesc ușor cu alte destine paralele expuse în volum. O carte ușor amuzantă, Trimisul nostru special ne invită să reflectăm mai mult asupra rutinelor pe care le înrădăcinăm în noi pe parcursul vieții.

Viața pe un peron Octavian Paler

Octavian Paler ne surprinde în acest volum cu povestea a doi protagoniști ce se întâlnesc pe un peron pustiu de gară. Amenințați de varii evenimente din orașele lor, cei doi profită de ocaziile ivite pentru a-și părăsi locurile natale. Disfuncționalitatea gării din universul creat de Paler, duce cu gândul la incompatibilitatea lumilor celor doi protagoniști, care ignorând amplasarea peronului între o mlaștină și un deșert visează la întemeierea unui cămin. Totul decurge fantasmagoric, până ce obiectele fricilor inițiale încep să deranjeze ordinea firească a personajelor.

Soseaua virtutii

Acțiunea este plasată în perioada post-decembristă și chiar mai târziu și prezintă jocurile halucinante de putere și freamăt ce s-au așternut peste România. În lupta pentru putere sunt atrase mai multe personaje, printre care și protagonistul, Cristian Teodorescu, care lăsându-se purtat de val, își compromite moralitatea în materie de familie, profesie, idealuri, conștiință fiind acaparat de iluzia de a construi o societate justă. Din nefericire, ei sunt doar victime ale sistemului, în care fosta Securitate construiește noi ierarhii și reorganizează societatea românească după niște valori tranzitorii ce lasă de dorit. Ceea ce reușește în schimb Securitatea este destabilizarea societății prin numirea în funcții de conducere a unor oameni cu moravuri delăsătoare care se dovedesc a fi mai răi decât cei pe care i-au înlocuit. În Șoseaua Virtuții, situația macro este gri, iar blocurile cenușii reflectă și ele tumultul resimțit de personajele exponente.

Venea din timpul diez

Carte de un umor spumos și bine alcătuit, romanul Venea din timpul lui diez ne prezintă o narațiune complexă, cu varii fire narative, ce încheagă mai multe planuri în convergența unui singur punct. Personajele sunt și ele variate, plecând de la personaje pitorești și un narator observator ce se situează în afara acțiunii și ce ne introduce treptat într-o lume de basm. Întinsă pe mai multe planuri geografice, Venea din timpul lui diez îmbină trecutul cu prezentul Ardealului, vechiul cu noul, dar și nebunescul ideilor din capitala la care toti aderă fără prea multe puncte critice, frizând astfel nebunescul. Bogdan Suceavă, reușește să comprime în paginile acestui roman o plenitudine de esențe tari, ce merită parcurse de fir a par pe întreaga expoziție a volumului. Presărat cu un umor de excepție, romanul Venea din vremea lui diez, merită lecturat cel puțin o dată la o perioadă pentru a putea retrăi amuzamentul senzațional care caracterizează personajele.

Câteva lucruri despre tine

Volumul Câteva lucruri despre tine prezintă confesiunea unui Don Juan către doctorul său. Personajul principal a fost traumatizat în copilărie de divorțul părinților și, la scurt timp, de moartea mamei sale într-un accident de avion. Fără să realizeze, protagonistul s-a transformat într-un adevărat Casanova, care este urmărit de eșecul relațiilor sale amoroase ce se încheie tragic în cele mai multe din cazuri.

Uranus Park

Această carte contemporană ne ilustrează povestea unui tânăr arhitect, proaspăt absolvent al facultății, ce este recrutat de un afacerist pentru un mare proiect imobiliar în București. Mafia imobiliară descrisă cu mare patos în carte este o realitate pe care nu multă lume vrea să o confrunte, dar cu care tânărul protagonist are mai multe legături decât își dorește. Amenințările profesionale sunt reale, și cariera arhitectului riscă să fie pusă pe butuci dacă acesta nemulțumește oricare din părți. Cum va depăși protagonistul toate aceste obstacole? Uranus Park este aici pentru a ne prezenta lupta interioară și exterioară de autodepășire a personajului principal.

Lunetistul

În Lunetistul, scris de Marin Mălaicu-Hondrari, personajul principal renunță la anonimat și își asumă riscuri pentru a-și trăi viața. Constantin și Cristina sunt doi tineri ce trăiesc o poveste de dragoste trecătoare și care se despart atunci când Cristina se căsătorește cu fiul unei familii nou venite în oraș. După ani în care nu s-au revăzut, ei sunt uniți de copilul adoptat de Cristina, ce ajunge un scriitor celebru și ținta lui Constantin. De dragul Cristinei, Constantin îl avertizează pe Carlos de pericol. Restul cărții ne prezintă suspiciunile lui Constantin în raport cu Carlos, și întorsătură de situație este relatată de însăși Cristina printr-o confesiune.

Proza românească și-a perfecționat stilul și modul de a expune întâmplări variate ce ne delectează simțurile atunci când le parcurgem. Târgul cărții îți mulțumește că ai parcurs articolul până la final și te invită să descoperi o selecție amplă de proză românească în paginile site-ului lor.

Share articol: