Preparatul se consumă în cantități uriașe la nivel global și asta deoarece este foarte ușor de consumat, mai pentru cei care merg la birou, sunt într-o călătorie cu mașina ori ies în oraș cu prietenii. Totuși, chiar dacă burgerii sunt atât de cunoscuți și apreciați în orice colț al lumii foarte puțini dintre noi putem spune că-i cunoaștem în adevăratul sens al cuvântului. Dacă ești fan burgeri, iată ce trebuie să știi despre acest preparat iubit în lumea întreagă:

1. Burgerul nu a fost inventat în America

Contrar opiniei generale, preparatul nu a luat naștere în SUA, ci în orașul Hamburg din Germania. De altfel și numele său complet, hamburger, provine de la locul unde a fost inventat și fripturile din Hamburg, fără a avea vreo legătură cu cuvântul englezesc “ham” care înseamnă șuncă. În SUA, fripturile au fost aduse de emigranții veniți din Germania.

2. Primul local care a vândut burgeri a fost deschis în 1921

Hamburgerii au fost comercializați pentru prima dată într-un lanț de localuri, White Castle, în anul 1921, la prețul de doar 5 cenți. După cel de-al doilea Război Mondial preparatul a început să apară și în meniul altor restaurante, ca de exemplu McDonald's și In-N-Out Burger (ambele fondate în 1948), Burger King (înființat în 1954) și Wendy (deschis în 1969).

3. Burgerii reprezintă 60% din sandwich-urile vândute în lume

La nivel mondial există nenumărate localuri care vând hamburgeri. Aceștia au capacitatea de a se adapta la orice cultură, așa că nu ne miră să găsim burgeri cu carne de cangur în Australia sau variante gourmet în Franța. De altfel, mai bine de 60% din sandwich-urile vândute la nivel mondial sunt burgeri și există chiar și lanțuri de fast-food unde se vând peste 70 de burgeri pe secundă.

4. Inițial burgerii se făceau cu carne de pui

Chiftelele din carne tocată de vită folosite pentru a crea celebrul hamburger nu a fost folosită, inițial, în compoziția acestui preparat. Se pare că există o rețetă care datează din 1884 care se făcea cu carne de pui așezată între două bucăți de chiflă. De asemenea, în 1758 exista și varianta de cârnat hamburg.

5. Există un record mondial pentru mâncatul burgerilor

Recordul mondial pentru mâncatul unui burger este de 27 de minute. Dacă ți se pare că intervalul de timp este prea mare, află că preparatul respectiv cântărea nu mai puțin de 4 kilograme. În mod normal, un burger are doar câteva sute de grame.

6. În America se vând burgeri de sute de dolari

Cel mai scump hamburger, care poartă denumirea de Le Burger Extravagant, se comercializează într-un restaurant din New York – Serendipity 3. Acesta costă 295 de dolari, conține trufe albe infuzate în unt, carne de vită japoneză Wagyu, brânză cheddar James Montgomery și un ou de prepeliță prăjit. Burgerul se servește cu caviar, smântână și trufe, dar vine însoțit de o scobitoare din aur. În Las Vegas, la un local deosebit pe nume Fleur se poate comanda burgerul cu același nume, care costă 5.000 de dolari și este adus alături de o șampanie Chateau Petrus.

7. Burgerul este considerat un preparat sănătos

Mai bine de 82% dintre americani sunt de părere că burgerii sunt sănătoșii. Într-adevăr, ingredientele minunatului preparat sunt bune surse de proteină, fier și vitamina B12. Consumați cu moderație, aceștia pot aduce și beneficii organismului.

8. Americanii consumă anual 50 de miliarde de burgeri

Cei mai mari fani ai hamburgerului sunt americanii. Iar acest lucru este dovedit de consumul uriaș de burgeri, 50 de miliarde pe an. Puși la rând, în linie dreaptă, acești burgeri ar face înconjurul Pământului de cel puțin 32 de ori.

Burgerii impresionează oamenii de pretutindeni deoarece înglobează un adevărat univers culinar într-un singur produs. Această mâncare deosebită poate fi integrată cu ușurință în gastronomia oricărui loc din lume.

Dacă ți s-a făcut poftă de un preparat delicios, comandă online burgeri de la Burger King și bucură-te de un răsfăț culinar unic, indiferent dacă alegi să-i mănânci în oraș sau acasă, în compania prietenilor.