Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară sau orz. Deși majoritatea oamenilor o pot digera fără probleme, sunt și excepții.

Această intoleranță poate merge de la o simplă sensibilitate, până la o boală autoimună, numită celiachie. Suferinzii pot dezvolta mai multe tipuri de simptome, atunci când consumă produse care conțin gluten: crampe abdominale, balonare, dereglări de tranzit intestinal, senzație de oboseală și chiar apariția unor eczeme sau erupții pe piele.

Indiferent dacă suferi de boala celiacă sau de intoleranță la gluten, recomandarea medicilor este să eviți consumul produselor din grâu, secară sau orz, dar și pe cele care ar putea conține, în mod ascuns, gluten. Pastele, produsele de patiserie, anumite sosuri și băuturi alcoolice pot conține gluten. Din fericire, există nenumărate produse bio fără gluten pe care le poți consuma în siguranță. 

Ce alimente nu conțin gluten

Următoarele tipuri de alimente sunt potrivite pentru o dietă fără gluten și te vor ajuta să duci o viață normală, fără probleme digestive:

  • Carne și pește - poți consuma, fără griji, carnea de orice fel, precum și peștele. Atenție, însă, la produsele pane sau în foietaj. Acestea pot conține gluten.
  • Ouăle - în mod natural, ouăle nu conțin gluten și pot fi consumate și de cei cu intoleranță sau boala celiacă.
  • Lactatele - lactatele simple, precum laptele, iaurtul sau brânza nu conțin gluten. Atenție la produsele îndulcite, care ar putea conține urme de gluten.
  • Fructele și legumele - acestea pot fi consumate în siguranță, pentru că sunt fără gluten.
  • Făinurile - înlocuiește făina de grâu sau pe cea de secară cu făină de cartofi, de năut sau de migdale.
  • Nuci și semințe - consumate atât în stare naturală cât și sub formă de pastă, acestea nu pun sănătatea celor cu intoleranță la gluten în pericol.
  • Băuturi - cu excepția berii care conține gluten, majoritatea băuturilor pot fi consumate fără probleme. Chiar și unele beri sunt fără gluten, dar, acest lucru este menționat, de obicei, pe etichetă. Verifică, totuși, ambalajul, dacă ai dubii.

Care sunt cerealele fără gluten

Pentru mulți dintre cei care suferă de intoleranță la gluten, lipsa cerealelor din meniu este greu de suportat. Există, însă, cereale sau produse asemănătoare cerealelor, care nu conțin gluten și pot fi consumate chiar și de către persoanele care suferă de boala celiacă.

Quinoa

Quinoa este foarte populară în rândul celor care nu pot consuma gluten. Este o sursă importantă de fibre și de proteine vegetale. De altfel, quinoa este considerată o sursă completă de proteine, cu toți cei opt aminoacizi esențiali, fiind adecvată, mai ales, în dietele vegetariene. În același timp, quinoa are proprietăți antioxidante și reduce inflamația din corp, ceea ce o face perfectă pentru cei care suferă de intoleranță la gluten. Plus că o singură cană de quinoa oferă mare parte din doza zilnică recomandată de magneziu, mangan și fosfor. Astfel, quinoa sau făina de quinoa pot fi folosite cu succes în salate, aluaturi de pizza, clătite sau pâine.

Ovăzul

Ovăzul nu este doar foarte sănătos ci și recomandat celor care nu pot consuma gluten. Sursă importantă de fibre, care reglează nivelul colesterolului și al glicemiei din sânge, ovăzul oferă și proteine, magneziu, zinc, seleniu și vitamina B1. Atenție!  Ovăzul poate fi contaminat cu gluten, în procesul de recoltare. De aceea, este bine să cauți ambalaje pe care este specificat faptul că produsul nu conține gluten.

Orezul brun

Orezul brun este mai bogat în fibre și micronutrienți decât cel alb. Niciuna dintre aceste două cereale nu conține gluten, dar orezul brun este indicat pentru o dietă sănătoasă pentru că scade riscul de diabet, creștere în greutate și dezvoltarea bolilor de inimă. Poți consuma orezul brun ca garnitură la un fel principal de mâncare sau în salate.

În concluzie, dacă suferi de intoleranță la gluten, ai la dispoziție nenumărate variante pentru a-ți alcătui un regim alimentar sănătos și satisfăcător. Nu trebuie să renunți la preparatele care îți plac, de tipul prăjiturilor sau al pastelor, ci doar să înlocuiești făinurile și ingredientele folosite.

Astfel, poți consuma, în continuare, paste de orez sau prăjituri făcute cu făină de quinoa, orez sau migdale. Experimentează cu ingredientele și vei găsi preparate delicioase, pe care să le poți savura în siguranță.

Share articol: