Candidoza vaginală reprezintă o infecție care are la bază proliferarea ciupercii Candida albicans. Această ciupercă există în mod natural la nivelul florei vaginale, dar și în alte părți ale organismului-pielea, intestinele și gâtul- fără să provoace probleme. 

Însă, în momentul în care se dezvoltă excesiv, provoacă o infecție sub numele de candidoză.

Candidoza vaginală apare la aproape toate femeile, măcar o dată în viață. Aceasta nu este o boală transmisibilă sexual și se tratează, de obicei, cu succes. Cu toate acestea, unele femei pot experimenta mai multe episoade într-un singur an, ceea ce impune un tratament mai complex.

Simptomele candidozei vaginale

Candidoza vaginală nu este o afecțiune care poate fi trecută cu vederea, deoarece manifestările acesteia sunt evidente. Totuși, intensitatea lor diferă de la o persoană la alta și în funcție de recurența afecțiunii. Simptomele candidozei vaginale sunt:

  • Mâncărime la nivelul vulvei (partea din exterior a vaginului) și vaginului, uneori foarte intensă
  • Senzație de arsură în timpul urinării
  • Senzație dureroasă sau de arsură în timpul contactului sexual, care poate avea o intensitate de nesuportat.
  • Inflamație și înroșire a vulvei sau chiar o erupție în această zonă
  • Scurgere vaginală neobișnuită, de consistență groasă, alb-gălbuie, cu aspect brânzos, dar fără miros (leucoree)
  • Sensibilitate la nivelul vaginului

Totuși, simptomele se pot asemăna cu alte infecții vaginale, ceea ce justifică necesitatea unui consult ginecologic.

Cauze și factori de risc

Candidoza vaginală apare, de obicei, în momentul în care flora bacteriană vaginală este dezechilibrată. Asemeni florei intestinale, flora vaginală conține anumite tipuri de bacterii bune, cum ar fi lactobacili, care apară vaginul de infecții. În același timp, flora vaginală conține și Candida albicans. Însă, bacteriile bune mențin echilibrul tuturor microorganismelor de la acest nivel, astfel încât ciupercile și alte bacterii să nu se dezvolte necontrolat. În momentul în care această floră devine dezechilibrată,  nu mai poate controla nivelul microorganismelor și pot apărea diferite infecții, cum ar fi candidoza vaginală. 

Ce anume provoacă dezechilibrarea florei vaginale? Iată factori de risc vinovați:

  • Administrarea de antibiotice – antibioticele au rolul de a ucide bacteriile, inclusiv pe cele bune. Prin distrugerea bacteriilor bune de la nivelul vaginului, flora devine dezechilibrată.
  • Estrogenul crescut – acest hormon este crescut în timpul sarcinii, administrării de anticoncepționale și tratamentului cu hormoni din perioada menopauzei.
  • Lenjeria strâmtă, care nu permite pielii să se usuce
  • Purtarea prelungită a unui slip umed la plajă/piscină – mediul umed este favorabil dezvoltării infecțiilor.
  • Diabetul care nu este ținut sub control, în mod adecvat
  • Schimbarea absorbantelor și tampoanelor vaginale la un interval prea lung de timp (mai mare de 4 ore)
  • Igiena excesivă a zonei vaginale – acest lucru poate modifica pH-ul vaginal și poate crea un dezechilibru al florei.
  • Utilizarea produselor de îngrijire parfumate și colorate – parfumurile și coloranții pot produce iritații la nivelul vaginului.
  • Iritație la nivelul vulvei (cum ar fi, o tăietură sau o zgârietură)
  • Sistemul imunitar slăbit
  • Diagnostic și tratament

Consultul ginecologic și analiza secreției vaginale sunt metode de diagnostic ale candidozei vaginale. În cadrul consultației, medicul examinează aspectul vaginului, iar analiza de laborator a secreției vaginale identifică agentul patogen care a provocat infecția. Este important să mergi la medic, mai ales atunci când infecția este recurentă, deoarece ai nevoie de tratament. De asemenea, un consult ginecologic este absolut necesar, dacă experimentezi, pentru prima dată, aceste simptome. 

Candidoza vaginală este, de cele mai multe ori, tratată cu succes cu ajutorul ovulelor (capsule vaginale) sau unguentelor vaginale, cu efecte antifungice. Tratamentul durează în general 7-14 zile și poate fi asociat cu dușuri vaginale, la recomandarea medicului. Cu toate acestea, medicul îți poate recomanda un ovul sau un unguent care se administrează în doză unică. Acest lucru depinde de fiecare pacientă. Uneori, medicul poate recomanda și medicamente orale, cum ar fi fluconazolul. Partenerul sexual nu necesită tratament decât în anumite cazuri, cum ar fi candidoza recidivantă.

În cazul în care candidoza vaginală este recurentă, adică apare de mai multe ori pe an, medicul îți poate recomanda administrarea unui medicament oral sau vaginal o dată pe săptămână, pe o perioadă de mai multe luni. 

Așadar, candidoza vaginală nu este o afecțiune periculoasă, însă, trebuie tratată corespunzător, iar flora vaginală trebuie reechilibrată. Mergi la ginecolog pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

Share articol: