Deși majoritatea românilor preferă să își cumpere locuințele și să fie proprietari, există numeroase situații când închirierea unui apartament este o soluție mai eficientă. De exemplu, dacă te-ai mutat cu jobul într-un oraș mai mare, însă nu ești convins că vrei să-ți petreci aici tot restul vieții, nu are rost să investești în cumpărarea unui apartament, când poți să închiriezi unul.

Cu toate că poate părea simplu la prima vedere, există o serie de detalii de care trebuie să ții cont atunci când închiriezi o locuință, pentru a nu risca să fi tras pe sfoară și să pierzi mai mulți bani decât calculaseși inițial.

Pentru a evita o astfel de situație neplăcută, ne-am gândit să-ți punem în vedere câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a semna contractul de închiriere.

Asigură-te că vorbești cu proprietarul sau cu persoana împuternicită

Au existat cazuri de chiriași care au avut probleme pentru că s-au încrezut prea ușor în persoane care le-au închiriat un apartament, deși nu aveau dreptul să facă asta, de aceea este foarte important cu cine „bați palma”.

Solicită persoanei respective un document de identitate și actul de proprietate asupra apartamentului, ori un alt document din care să reiasă că este împuternicită să îl ofere spre închiriat. Dacă este un om de bună credință, nu va ezita să îți prezinte aceste acte, iar dacă refuză sau te duce cu vorba, atunci e ceva în neregulă.

Garanția și avansul

Unii proprietari solicită chiriașilor o garanție care se restituie la finalul contractului, sau un avans constând în plata chiriei pe câteva luni. Sunt măsuri de siguranță pe care aceștia și le iau, iar o astfel de solicitare e posibil să te prindă pe picior greșit, din punct de vedere financiar. Dacă îți dorești neapărat apartamentul dar nu ai banii pentru avans sau garanție, la Viaconto e ușor sa aplici pentru un împrumut rapid și poți face astfel rost în scurt timp de suma necesară.

Estimarea costurilor lunare

Pe lângă plata chiriei, mai ai de achitat lunar și plata utilităților, așa că trebuie să faci o estimare a costurilor, pentru a te asigura că acestea nu îți depășesc bugetul. În acest sens, ideal ar fi să găsești un apartament contorizat individual, pentru a nu fi nevoit să plătești la comun utilitățile. Verifică dacă în apartament sunt montate apometre și dacă acestea funcționează, precum și dacă apartamentul are contor de gaze separat.

Asigură-te că proprietarul nu are datorii

Poți avea surpriza neplăcută de a te trezi cu utilitățile tăiate la scurt timp după ce te-ai mutat, și să afli cu această ocazie că proprietarul nu și-a mai plătit de mult facturile. Pentru a evita o astfel de surpriză e bine să îi ceri acestuia și ultimele chitanțe de plată a facturilor la curent, gaze, apă, cablu, sau orice dovadă că este cu plățile la zi.

Instalațiile electrice și sanitare

Este un alt detaliu pe care trebuie să îl verifici înainte de a semna contractul, iar în cazul în care constați că există defecțiuni, nu ezita să îi pui în vedere proprietarului să le remedieze în cel mai scurt timp. În caz contrar, poți avea surpriza să îți impute ție aceste defecțiuni și să aibă pretenția să plătești tu reparațiile.

Totodată, contează și modul în care este întreținut apartamentul, iar dacă depistezi ceva în neregulă, semnalează problema proprietarului.

Contractul

După ce te-ai asigurat că toate cele de mai sus sunt în regulă, poți să semnezi contractul de închiriere. Este foarte important să închei un astfel de document cu proprietarul, pentru a stabili niște clauze exacte. În nici un caz nu trebuie să mergi cu proprietarul „la mica înțelegere”, fără a încheia contract legal, pentru ca astfel nu vei avea nicio garanție că într-o bună zi acesta nu iți va majora subit chiria sau nu se va face că a „uitat” de înțelegerile pe care le-ați avut doar verbal înainte de a te muta.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, atunci ai toate șansele că fii scutit de probleme după ce te muți în noua locuință, iar relația cu proprietarul va fi una normală între doi oameni civilizați, de bună credință.

Share articol: