Orice eveniment, fie că este o nuntă cu mulți invitați sau o petrecere restrânsă, necesită mâncare și băutură. Omul este o ființă socială, iar masa nu este doar o sursă de energie, ci și un facilitator în comunicare. La masă suntem mai deschiși, mai dispuși să cunoaștem și să ascultăm.

De asemenea, tindem să fim mai puțin pretențioși în ce privește oamenii, astfel că socializarea are de câștigat. Totuși, pentru ca evenimentul să rămână ca o amintire plăcută în memoria invitaților, este necesar să ai preparate și băuturi gustoase, care să se potrivească unele cu altele. Combinarea corectă a meniului cu băutura este mai importantă decât crezi, de aceea ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute în acest sens.

Meniuri și băuturi potrivite în funcție de eveniment

Primul lucru la care trebuie să te gândești când vrei să potrivești meniul cu băutura este specificul evenimentului. În cazul unui botez sau alt eveniment cu mulți invitați, meniul trebuie să fie îndestulător, pentru că și durata evenimentului este mare. Pe lângă aperitive cu preparate ușoare și diverse, ai nevoie de preparate din pește, carne albă sau roșie, mâncăruri tradiționale și desert. Pentru a corespunde unui astfel de meniu bogat, și selecția de băuturi trebuie să fie la fel. Ai nevoie de băuturi tari, vinuri diverse, șampanie, bere, băuturi dulci și alte băuturi nealcoolice. 

În cazul evenimentelor mai restrânse, ca petrecerile cu prietenii, meniul este mai simplu și este indicat să alegi o temă dominantă. Astfel îți va fi mai ușor să alegi și băuturile. De exemplu, dacă meniul tău se axează pe produse marine, vei alege vin alb sau un spumant. Dacă organizezi evenimentul în jurul unui grătar, berea și vinul roșu vor fi băuturile de bază.

Combinarea vinului cu meniurile

Când vine vorba despre relația dintre vin și hrană, specialiștii îți pot oferi o mulțime de informații, însă pentru un om obișnuit important este să rețină că greutatea și aciditatea sunt aspecte de bază în alegerea băuturii. Preparatele sărate, ca fructele de mare, se potrivesc cu un cidru ușor și acid sau șampanie. Peștele slab are un partener de nădejde în pinot gris, care îi îmbogățește gustul. 

Pastele, carnea de pasăre și sosurile cu smântână sau unt necesită un Chardonnay, în timp ce un pahar de pinot noir se potrivește cu aromele mai robuste, cum sunt cele ale mâncărurilor din carne și legume rădăcinoase. Carnea roșie este bogată în arome și suculentă, așa că un merlot îi îmblânzește caracterul și îi prelungește aromele. Mâncărurile cu arome puternice, ca preparatele din vânat, sunt și mai bune dacă le servești alături de un cabernet sauvignon.

Asocierea berii cu meniurile

Berea este, alături de vin, una dintre băuturile foarte populare. Berea de tip stout sau porter este consistentă și cu gust bogat, astfel că se potrivește perfect cu preparatele gătite prin frigere. Lagerul, cu aciditatea lui ridicată și gust ușor însoțește cu succes preparatele picante, ca cele mexicane, sau meniurile de tip fast-food. Pale ale are un gust robust și consistență medie, astfel că se potrivește cu fripturi înăbușite, carne la grătar, cârnați și burgeri. Red Ale este un tip de bere cu caracter puternic, care se potrivește cu carnea gătită îndelung la cuptor, cu tocanele și alte preparate în care multe arome se întâlnesc.

Combinarea meniurilor cu alte băuturi

Nu doar berea sau vinul pot îmbogăți experiența culinară. Coniacul, vodka sau ginul sunt ideale pentru gustări, în timp ce cidrul, lichiorurile dulci, cocktailurile și vinul spumant se potrivesc cu deserturi. Cidrul și berea slabă se potrivesc și la salate și meniuri vegetariene, dar și la preparatele din carne ușoară.

Alegerea băuturilor pentru un eveniment nu este dificilă dacă știi să le asociezi corect cu meniul. Alege mâncare bună și caută băuturi de calitate, cum sunt cele de la shopul online Nitela, pentru ca evenimentul tău să satisfacă chiar și cerințele celor mai pretențioși. 

Sursă foto: Pexels

Share articol: