Cauzate de o mulțime de microorganisme, infecțiile pot avea forme mai severe la anumite persoane cu o imunitate scăzută sau mai ușoare la altele.

Indiferent de categoria din care facem parte, este esențial să ne protejăm pentru a  evita orice neplăcere, atât pentru noi cât și pentru întreaga familie.

Infecțiile sunt cauzate de organisme microscopice precum bacterii, virusuri, microbi, ciuperci și alți paraziți ce pătrund în corp, multiplicându-se rapid și afectând funcțiile normale ale corpului nostru.

Primul pas în evitarea acestor infecții, cum ar fi noul coronavirus, constă într-o o igienă foarte bună, atât personală cât și a căminului și chiar a locului de muncă, pe lângă păstrarea unei distanțări sociale și a purtării măștii de protecție. 

Mâinile trebuie spălate și corect igienizate în permanență. Spală-te pe mâini după ce folosești toaleta, după ce ai strănutat, după ce ți-ai suflat nasul, după ce ai tușit, după ce ai hrănit și mângâiat animalul de companie, înainte de a mânca și dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă. Asigură-te că mâinile sunt uscate perfect după aceea și aplică dezinfectant pentru mâini. 

Bineînțeles că nu este tocmai ușor atunci când circuli cu mijloacele de transport în comun, când mănânci un covrig pe stradă și nu ai acces imediat la apă curentă și săpun însă acestea două pot fi înlocuite cu succes cu un dezinfectant pentru mâini.

Care sunt caracteristicile unei soluții antibacteriene:

  • Are la bază o concentrație ridicată de alcool, între 60% - 90%;
  • Se absoarbe imediat în piele;
  • Nu rămâne lipicioasă;
  • Folosită corect, poate înlătura bacteriile și microbii în proporție de peste 99%;
  • Aceasta poate fi luată în deplasare datorită sticluțelor mici în care este dispusă;
  • Nu necesită clătire;
  • Poate fi înlocuită sau folosită în combinație cu șervețele antibacteriene. 

Alte măsuri pe care le poți lua pentru a fi sigur că nu te îmbolnăvești nici tu și nici cei din jur sunt:

  • Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l imediat. Dacă nu ai la îndemână un șervețel, încearcă să îți acoperi gura cu antebrațul.  
  • Igienizează și pansează orice rană deschisă și mergi imediat la un doctor pentru a o examina. 
  • Încearcă, pe cât posibil, să nu împarți tacâmurile și vesela cu nimeni;
  • Evită să atingi batiste, șervețele utilizate deja de alte persoane. 

 

Cum ne pot îmbolnăvi alimentele?

Atunci când manevrăm alimentele trebuie să avem foarte mare grijă. Fructele și legumele pot conține pesticide și alte chimicale dăunătoare sănătății și, de aceea, înainte de a fi consumate, este necesară spălarea lor cu apă din abundență. O atenție deosebită va fi acordată celor ce nu vor fi preparate termic precum salatele, ridichile, castraveții etc. Carnea este purtătoare de microorganisme și de aceea trebuie spălate foarte bine ustensilele, tocătoare și blatul sau masa care au intrat în contact cu aceasta. 

Se recomandă spălarea mâinilor înainte și după manevrarea alimentelor de origine animală iar prepararea corectă a lor din punct de vedere termic este esențială.

Igiena casei, un beneficiu pentru sănătate

O casă curată este o casă sănătoasă așa că pentru a ne proteja de dăunătorii pe care nu-i vedem și care se pot ascunde în peste tot, de la suprafețe, tapițerii, covoare, saltele și nu numai trebuie să ne stabilim o rutină pentru igienizarea căminului. Pentru a te bucura în permanență de o locuință curată, poți strânge lucrurile folosite peste zi, de fiecare dată, înainte de a merge la culcare. Astfel, dimineața când te trezești, ai mereu parte de o atmosferă primitoare și o organizare ca la carte. 

Chiar într-o casă în care locuiesc copii mici se pot strânge jucăriile folosite, vasele se vor spăla, blatul și mesele vor fi șterse și așa mai departe. Sunt acțiuni ce nu durează mai mult de câteva minute însă pot avea un efect foarte bun asupra stării noastre generale.

Dacă este ordine în casă, îți este mai ușor să te apuci de curățenia propriu-zisă ce constă în:

  • Ștergerea suprafețelor de praf cu soluții antistatice;
  • Aspirarea covoarelor, a mochetei și a podelelor cu un aspirator profesional, cu putere ridicată, ce va contribui substanțial la înlăturarea acarienilor. În cazul în care îți dorești o curățare în profunzime, poți opta pentru un aspirator cu injecție-extracție  ce are rol și de spălare. Nu uita, în cazul în care apelezi la această soluție, să aerisești foarte bine camera pentru a se usca.
  • Curățarea bucătăriei. Deși minuțioasă, curățenia în acest spațiu trebuie făcută foarte bine întru-cât este un mediu în care se gătește mult, este umezeală, abur și nu numai. Nu uita să cureți aparatele electrocasnice de depunerile de grăsime.
  • Igienizează baia: este locul folosit de toată familia iar microbii sunt peste tot, pe cadă, pe vasul de toaletă, lavoar și nu numai. Folosește detergenți speciali pentru grupuri sanitare, cu rol detartrant, ce au puterea de a îndepărta depunerile de piatră și de a albi suprafețele. 
  • Aruncă zilnic gunoiul din casă și manevrează-l cu atenție pentru a nu intra în contact cu acesta. Spală-te pe mâini după ce l-ai aruncat.

Pentru a distruge totuși patogenii, această curățenie trebuie urmată de dezinfectare, care va elimina într-o proporție ridicată virusurile, microbii, acarienii, bacteriile și ciupercile după suprafețe. Folosește un dezinfectant profesional pentru rezultate garantate, ce se poate folosi ca atare sau în diluție, fără a-și pierde din eficiență. 

Nu uita, atunci când intri în contact cu soluții de curățenie puternice să îți protejezi mâinile cu mănuși de unică folosință, ce vor fi imediat aruncate. Ai grijă să ventilezi bine casa pentru a evita inhalarea unor substanțe nocive pentru sănătate dar și pentru a permite circularea unui aer curat. 

Cu o alimentație sănătoasă care ne poate construi o imunitate de fier și ținând cont de pașii importanți pentru o igienă atât personală și a casei este foarte ușor să ne ținem departe de anumite boli. 

Share articol: