Trezitul devreme, activitățile școlare și extrașcolare, temele pentru acasă sau orarul strict pot face ca totul să devină o adevărată corvoadă pentru cei mici. Începerea școlii înseamnă un pas uriaș în maturizarea copiilor, deoarece presupune asumarea primelor responsabilități.

Dacă până acum micuții nu aveau sarcini prea importante de realizat, odată cu programul de școală vor fi nevoiți să respecte reguli mai stricte, care nu le mai permit să se joace în voie.

Astfel copiii se simt speriați să se integreze într-un mediu nou, total diferit de cel în care au fost obișnuiți. Ca părinte, iată ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta copilul să se adapteze mai ușor la viața de școlar:

Este esențial să cunoască școala într-un mod pozitiv

Unul dintre principalele aspecte de care trebuie să țină cont părinți este de-a le prezenta celor mici aspectele pozitive ale programului de școală.

Majoritatea oamenilor le spun copiilor despre responsabilități și obligații, dar nu precizează niciun avantaj al acestei activități.

Este deosebit de util ca aceștia să afle că-și vor face prieteni noi, vor învăța lucruri mult mai interesante ori că programul lor nu va fi unul extrem de lung. Dacă pe lângă faptul că trebuie să stea cuminți și să-și facă temele cei mici vor descoperi și aspectele pozitive ale școlii, în mod sigur vor fi nerăbdători să înceapă școala.

Implică-l în pregătirile pentru școală

Ghiozdan, penar, caiete și stilouri, toate trebuie să facă parte din arsenalul unui elev bine pregătit. Se găsesc instrumente de scris la Auchan potrivite pentru orice școlar, așa că ai grijă să-i achiziționezi micuțului tău tot ceea ce are nevoie.

Accesoriile pentru școală îi vor garanta un start bun în ceea ce privește potențialul său educativ. În plus, dacă îi vei solicita părerea atunci când alegi rechizitele, mai mult ca sigur celui mic îi va face plăcere să le folosească la școală.

Are nevoie să fie informat despre principalele schimbări

Micuții trebuie să știe la ce să se aștepte atunci când vor merge la școală. În calitate de părinte, este esențial să-i vorbești copilului despre noul său program, structura orelor, calificative și note, configurația clasei sau modul în care se vor desfășura activitățile sale zilnice.

Încearcă să-i accentuezi asemănările între școală și mediul de acasă pentru ca toate aceste schimbări legate de școală să nu i se pară prea mari și să facă față tuturor cerințelor.

Ai grijă să fie obișnuit cu noul program

Cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, copiii trebuie să fie obișnuiți cu trezitul devreme. Așadar, adulții trebuie să se îngrijească de orele de odihnă ale micuților. Astfel, aceștia trebuie să fie obișnuiți să meargă la culcare mai devreme și să se trezească dimineața mai târziu. În acest mod, elevilor le va fi mai ușor să învingă oboseala din primele zile de școală.

Creează un loc plăcut de studiu în casă

Copiii nu se vor acomoda prea ușor cu temele și toate sarcinile legate de școală. Pentru a-i crește entuziasmul, ai grijă ca acasă să aibă parte de un mediu confortabil.

Amenajează un spațiu unde micuțul să-și poată face temele, însă ai grijă ca totul să fie pe placul său. Câteva obiecte colorate, un birou potrivit, suporturi inedite pentru instrumentele de scris, caiete și cărți colorate sau un scaun cu personaje animate vor transforma spațiul său de studiu într-un loc extrem de atractiv.

Orice copil va avea o perioadă mai dificilă odată cu începerea școlii. Părinții trebuie să fie înțelegători și să-i ajute pe cei mici să se adapteze cât mai bine noului program.

Cu siguranță emoțiile tuturor sunt uriașe, însă este esențial ca elevii să fie susținuți și îndrumați în fiecare etapă școlară, ca să nu privească învățatul ca pe o povară și să rămână totodată și cu cele mai frumoase amintiri.