Iată primele 7 lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare:

Activitățile desfășurate

Primul loc pe listă îl ocupă activitățile. Când construiești un nou teren de sport trebuie să te gândești la ce tip de activități vrei să găzduiești și pentru ce grupe de vârstă este adresat. 

Spre exemplu, o echipă de fotbal din școala elementară va avea nevoi diferite de siguranță față de o echipă de club de vârstă liceală.

Reglementările privind construcțiile

Reglementările de construcție pot fi diferite în funcție de zona în care te afli. Este esențial să le știi și să te asiguri că planul tău este în conformitate cu acestea, înainte de a începe lucrările.

Selecția gazonului

Gazonul este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărui teren sportiv. Dar cum alegi gazonul potrivit? Ar trebui să optezi pentru iarbă naturală sau gazon artificial?

Cele două tipuri de gazon au pro și contra. Un lucru important de reținut este faptul că gazonul artificial se încălzește mult mai repede decât cel natural. 

Dacă alegi să optezi pentru un teren cu iarbă naturală, trebuie să te gândești la: rata de plantare, timpul de creștere, îngrăşământ, aplicații pentru erbicid, cultivare, rulare.

Irigarea și scurgerea

Două lucruri care sunt importante, indiferent de tipul de teren pe care vrei să-l creezi, sunt irigarea și drenarea. Deși câmpurile de gazon sintetic nu au nevoie de irigare, trebuie totuși să ai grijă la procesul de scurgere. 

Pentru câmpurile naturale, irigarea este un punct important pe care trebuie să te focalizezi. Atunci când cantitatea de apă al gazonului scade sub 60%, acesta devine mai slab și poate muri.

Apa suplimentară este necesară atunci când precipitațiile naturale nu sunt suficiente pentru a menține gazonul sănătos. Condițiile meteo precum temperatura, lumina solară, vântul, umiditatea și precipitațiile naturale afectează cantitatea de apă necesară câmpului. 

În ceea ce privește irigarea, poți alege între sisteme portabile sau sisteme fixate în sol.

Securitatea meteorologică

Următorul aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare este siguranța meteorologică. În funcție de locație, există o mulțime de amenințări meteorologice diferite care pot deteriora complexul sportiv, răni jucătorii și spectatorii. Fulgerul este una dintre cele mai frecvente și periculoase condiții meteorologice severe care pun în pericol operațiunile complexului sportiv. 

Când construiești instalația, cea mai bună practică de siguranță meteorologică este instalarea unui sistem eficient pentru detectarea fulgerelor.

Iluminatul

Următorul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când construiești un nou teren de sport este iluminatul. Chiar dacă nu intenționezi să găzduiești jocuri de noapte, ai nevoie de iluminare în scopuri de securitate.

Cea mai bună practică este să folosești iluminare cu LED, pentru a reduce semnificativ factura electrică lunară.

În plus, becurile cu LED durează mai mult decât cele tradiționale. Acestea sunt deosebit de importante pentru instalațiile sportive interioare, deoarece nu generează atât de multă căldură precum becurile tradiționale. Prin urmare, vei reduce costurile de răcire, și totodată vei permite sportivilor să se antreneze în condiții optime de confort.

Parcarea

Ultimul element de pe listă este acela la care mulți nu se gândesc când proiectează un complex sportiv. Totuși, parcarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare.

Pe lângă funcționalitatea principală, aceea de a oferi confort spectatorilor, un alt factor pe care trebuie să-l ai în vedere este responsabilitatea pe care ți-o asumi dacă o minge sau un alt echipament dăunează unui vehicul. 

De aceea, utilizarea de plase pentru terenuri de tenis de câmp sau baseball reprezintă o idee bună, dacă nu vrei să răspunzi pentru daune sau vătămări.  

În concluzie, deși există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să începi un proiect ca acesta, beneficiile vor fi de asemenea durabile și pe măsură.