Etapa în care copiii merg la grădiniță este una esențială atât în ceea ce privește pregătirea pentru următorul nivel, reprezentat de școala primară, cât și în ceea ce privește dezvoltarea lor personală.

Cei mici descoperă, pas cu pas, ce le place, își dezvoltă diverse abilități, socializează prin prisma exercițiilor și aplicațiilor pe care le rezolvă alături de alți colegi. Învață noțiuni fundamentale, din diverse ramuri, din manualele pentru grădiniță: științe naturale, ghicitori matematice, educație rutieră, corpul uman, comunicare - iată doar câteva dintre subiectele pe care le abordează astfel de manuale și care vor fi aprofundate în anii de școală generală. 

Alături de educația făcută la grădiniță, educația de acasă joacă un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a micilor preșcolari. Tocmai de aceea, activitățile care stimulează mintea copiilor sunt indicate. 

În articolul de astăzi prezentăm 3 activități care antrenează inteligența, creativitatea, imaginația, precum și alte calități ale copiilor:

Lectura 

Atunci când vine vorba de activități care contribuie la dezvoltarea copiilor, cititul ocupă un loc de cinste. Lectura are numeroase beneficii în viața fiecăruia dintre noi și tocmai de aceea este indicat să le facem cunoștință copiilor noștri cu fascinantul univers al cărților încă de la vârste fragede. 

Printre cele mai cunoscute avantaje ale cititului în viața celor mici se numără antrenarea vocabularului și îmbogățirea lui, îmbunătățirea capacității de concentrare, dezvoltarea laturii creative, precum și a laturii empatice. Totodată, cititul reprezintă o metodă eficientă prin care copiii își dezvoltă abilități care îi vor ajuta inclusiv pe plan școlar. De exemplu, dacă luăm în considerare faptul că lectura îmbunătățește capacitatea de concentrare, ne dăm seama că această abilitate reprezintă un plus inclusiv atunci când vine vorba de repetatul pentru testele școlare.

Pentru ca micuțul tău să îndrăgească lectura cu adevărat, este esențial să-i dăruiești cărți din sfera sau din sferele lui de interes. Ține cont de preferințele sale, de lucrurile care îl interesează sau de cele despre care te întreabă cel mai des. Există cărți potrivite pentru fiecare mic cititor - important este să descoperi care sunt acelea! 

Activitatea fizică

Expresia latină Mens sana in corpore sano este arhicunoscută, mai ales că ea punctează un adevăr de care ar trebui să ținem cu toții cont atunci când ne raportăm la copiii noștri. Pentru a se dezvolta armonios, cei mici au nevoie și de educație fizică, și nu doar de cărți, manuale, auxiliare și, în general, activități intelectuale.

Sportul are o serie de avantaje în viața copiilor, inclusiv sociale și emoționale. Sporturile în echipă îi ajută să-și dezvolte abilitățile de comunicare și, mai mult decât atât, le creează sentimentul de apartenență la un anumit grup. În ceea ce privește rolul emoțional, activitatea fizică contribuie la creșterea încrederii în sine, dar și la dezvoltarea unor mecanisme prin care cei mici învață cum să reacționeze atunci când pierd. Astfel, experiențele pe care le implică sportul reprezintă și o modalitate prin care copiii își descoperă propriile emoții și învață, încetul cu încetul, să le gestioneze.

De asemenea, activitățile sportive ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare, a vitezei de gândire și a abilităților de rezolvare a problemelor.

Joaca

Așa cum este important ca micuții să citească, să asculte muzică, să aibă o pasiune în care să investească, așa este important ca aceștia să aibă timp și să se joace. Pentru copii, joaca reprezintă o modalitate excelentă de a descoperi lumea înconjurătoare și, mai mult decât atât, de a se descoperi pe ei înșiși. Curioși din fire, asemenea unor mici exploratori, copiii găsesc tot felul de modalități de a se juca - fie în natură, fie în intimitatea casei. 

Dincolo de faptul că joaca este o adevărată distracție, aceasta are și alte avantaje importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiior: dezvoltarea creativității și a spiritului de aventură sunt doar două dintre ele.

Așadar, dezvoltarea preșcolarilor depinde, pe lângă activitățile desfășurate la grădiniță, și de activitățile de care aceștia se pot bucura acasă alături de familie și de prieteni. 

Share articol: