În era tehnologiei în care trăim, instituțiile creditoare, din dorința de a fi cât mai competitive, au fost nevoite să vină cu tot mai multe inovații în ceea ce privește produsele financiare oferite publicului larg.

Ca atare, în ziua de azi, așa-numitele credite rapide, sunt tot mai la îndemâna populației. Multe dintre companiile emitente se laudă cu procesul accelerat de soluționare a solicitărilor, astfel că, în majoritatea cazurilor, în doar câteva ore din momentul trimiterii cererii de împrumut ne putem folosi de banii solicitați.

Dar această accesibilitate sporită ne poate determina să facem anumite greșeli. În articolul de față dorim să îți prezentăm câteva aspecte la care ar trebui să fii atent înainte de a accesa un credit rapid.

Ai cu adevărat nevoie de bani?

Înainte de a accesa un credit rapid, asigură-te că, într-adevăr, ai nevoie de banii respectivi și că efectiv nu mai ai variante la care să apelezi.

În afară de creditele cu dobândă 0 (da, ai citit bine, există și împrumuturi fără dobândă ce fac parte din strategia de marketing a unora dintre IFN-urile de la noi), toate celelalte produse financiare vor veni cu diverse costuri, mai mici sau mai mari.

Așa că trebuie să pui bine în balanță dacă merită, sau nu, să accesezi astfel de credite sau cheltuiala pe care o plănuiai nu suportă amânare până la intrarea următorului salariu.

Fii foarte atent la condițiile de creditare

În ceea ce privește sumele pe care le vei putea accesa, acestea variază, de regulă, între 100 și 4000 lei. Dobânda pornește de la 0 % pe zi și poate ajunge până la 3 % pe zi.

Pe lângă aceste puncte, mai sunt o mulțime de alte condiții de care trebuie să ții cont: perioada de rambursare, frecvența și numărul ratelor, dacă se solicită sau nu comisioane de analiză dosar și, nu în ultimul rând, valoarea dobânzilor penalizatoare și modul lor de aplicare.

Chiar și pentru creditele care vin fără costuri, tot va trebui să respecți aceste termene de plată, dacă nu vrei să te trezești cu niște datorii pe care ulterior nu vei putea să le suporți.

Citește foarte atent contractul

Cu toate că în prezent nu mai este legală acea practică de era foarte folosită acum câțiva ani, în care anumite clauze contractuale erau scrise cu un font mai mic, totuși, trebuie să fii foarte atent și să citești totul cu mare grijă.

Fii atent la dobânzile penalizatoare, când se aplică și care este valoarea lor, vezi dacă nu cumva costurile finale mai suferă ceva modificări în funcție de anumite condiții și așa mai departe.

Împrumută doar suma de bani de care știi că ai nevoie

Dacă, spre exemplu, ai nevoie de 500 lei, iar instituția financiară la care vrei să apelezi îți sugerează că ai putea accesa un credit mai mare, rezumă-te la suma asupra cărei te-ai decis inițial.

Un împrumut mai mare va veni, automat, cu costuri mai mari. Și nu de puține ori s-a întâmplat ca fix aceste costuri suplimentare să determine persoane care inițial erau bine-intenționate și care chiar doreau să își achite datoriile, să se trezească în imposibilitate de plată la data scadentă.

Calculează foarte atent dacă poți suporta costul împrumutului

După ce te-ai decis asupra sumei de care ai nevoie, fă-ți foarte bine calculele și asigură-te că poți suporta costul cu care va veni viitorul credit rapid. Sfatul nostru este ca sub nicio formă să nu semnezi un contract de împrumut dacă știi din start că nu vei avea cum să returnezi datoria la timp.

Plătește-ți întotdeauna ratele la timp

Chiar dacă împrumuți 200 sau 2000 lei, ai grijă să îți achiți de fiecare dată la timp ratele. Întârzierea chiar și cu o zi va duce, automat, la acumularea de dobânzi penalizatoare. Dacă depășești termenul de plată cu mai mult de 30 zile vei fi raportat la Biroul de Credit și riști să ți se pună poprire pe conturi.

Dacă nu îți poți plăti ratele, anunță creditorul

Știi vorba aceea „Socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă”? La fel se poate întâmpla și cu finanțele noastre și să ne trezim, total neașteptat, în imposibilitatea de plată a datoriilor. Toți creditorii ne încurajează ca, atunci când realizăm că nu vom avea cum să ne achităm ratele, să îi sunăm.

De comun acord cu instituția financiară veți decide dacă se va amâna termenul de plată, dacă se face o reeșalonare a datoriei, sau dacă un credit de refinanțare nu te-ar scăpa din impasul în care te găsești.

În orice caz, este mult mai bine să îi suni și să încerci să găsești o rezolvare, decât să lași împrumutul neachitat.

Concluzii

Creditele rapide sunt niște produse financiare extrem de utile. Sunt foarte simplu de accesat și te pot scoate din niște situații destul de presante, ce nu suportă amânare.

Dacă știm cum să le gestionăm corect, să ne împrumutăm doar atât cât avem nevoie și să returnăm banii la timp, pot deveni niște adevărate linii de salvare, utile în momente de criză monetară.

Share articol: