Toți trecem prin perioade grele, prin stări de tristețe și lipsă de interes manifestate chiar și față de unele activități pe care, în mod normal, le-am fi considerat plăcute. Însă când aceste perioade depresive se prelungesc și nu mai pot fi controlate, ele se transformă în depresie.

Depresia, spre deosebire de deprimare, este o tulburare afectivă ce se caracterizează printr-o stare accentuată și persistentă de tristețe, care poate avea consecințe asupra vieții din mai multe puncte de vedere (medical, social, profesional și economic).

Cum recunoști depresia?

Depresia este o afecțiune complicată, complexă și periculoasă. Aceasta poate fi greu de recunoscut de cei din jur, dar și de propria persoană. Dacă suferi de depresie, nu înseamnă că ești trist în orice situație. Poți avea tendința de a părea fericit în public, însă odată reîntors în singurătate, starea ta revine la normal. Iată care sunt semnele care anunță instalarea depresiei:

Oboseală marcată și permanentă, lipsa energiei

Stare de tristețe constantă

Vorbitul și mișcările corpului devin mai lente

Pierderea dorinței sexuale

Lipsa de interes față de activități în mod normal plăcute (sport, ieșitul cu prietenii, hobby-uri), incapacitatea de a simți plăcere

• Tendința de izolare, evitarea situațiilor sociale

Lipsa motivației

Câștig sau scădere în greutate neintenționată (lipsa poftei de mâncare sau mâncatul compulsiv)

Scăderea dorinței sexuale

Iritabilitate

Dureri de cap

Crize de nervi nejustificate

Dificultăți de concentrare și decizie

Dificultăți de gândire

Randament scăzut în activități profesionale

Probleme de memorie

Comportamente autodistructive (fumat, consum abuziv de alcool sau de droguri)

Meditație exagerată asupra unor evenimente sau idei

Sentiment de vină permanent

Tulburări de somn (insomnie sau somn excesiv)

Fixație în legătură cu evenimente neplăcute care au avut loc în trecut

Stare de anxietate (neliniște, agitație, teamă)

Tendința frecventă de a izbucni în plâns

Stare schimbătoare

Stimă scăzută față de propria persoană (convingerea că „nu ești bun de nimic”)

Pesimism

Gânduri sumbre, negative, sinucigașe și încercarea de sinucidere

Idei delirante

Cauzele depresiei

Depresia poate fi cauzată de mai mulți factori care acționează simultan. Aceasta este influențată de factori genetici, dar și de perturbări ale substanțelor chimice din creier. Aceste perturbări au loc în urma unor situații limită, și anume evenimente extrem de neplăcute sau stări de șoc. Depresia poate apărea atât progresiv, din cauza unor evenimente și gânduri negative repetitive, dar și în urma unui singur eveniment cu impact puternic asupra stării psihoafective.

Divorțul părinților, despărțirea de persoana iubită, o dezamăgire profundă, concedierea, pierderea sau dispariția unei persoane dragi sunt evenimente neplăcute care pot contribui la dezvoltarea unei depresii.

De asemenea, depresia poate apărea și pe fondul altor afecțiuni, precum boala Parkinson, anxietatea sau schizofrenia. Administrarea unor medicamente poate favoriza depresia – contraceptivele, betablocantele și digoxina. Alte cauze posibile pot fi sarcina (depresia postpartum) și tulburările de alimentație care modifică greutatea și aspectul corpului, fapt ce scade stima de sine.

Cum scapi de depresie?

În primul rând, trebuie să conștientizezi faptul că este posibil să suferi de depresie, să cauți și să accepți ajutorul celor din jur. Este foarte dificil să depășești singur o depresie, deoarece perspectiva asupra vieții ca ansamblu este alterată sever. Cei din jur sau persoanele specializate te pot ajuta să treci cu bine peste această tulburare, să îți schimbi perspectiva asupra vieții și asupra propriei persoane.

Cu cât ești mai introvertit, cu atât ești mai acaparat în această stare, iar totul se va agrava. Încheierea socotelilor cu viața NU este o soluție, așa că încearcă să stai cât mai departe de gândurile sumbre.

Poți apela la un medic sau la un psiholog, deoarece acestea sunt persoane specializate în problema ta. Aceștia te vor evalua și vei intra în ședințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Poate fi nevoie de administrarea unor medicamente care să restabilească echilibrul substanțelor chimice din creier.

Trebuie să știi că există și TelVerde antidepresie. Acesta reprezintă un număr de telefon disponibil 24/7 la care poți suna pentru a discuta despre problemele tale. Îți va răspunde o persoană specializată în domeniu care îți va oferi sprijin și consiliere.

De asemenea, există grupuri suport pentru vindecare depresiei. Acestea constau în ședințe de psihoterapie de grup.

Dacă nu ești pregătit să apelezi la specialiști, este recomandat să te deschizi în fața unei persoane dragi care te-ar putea înțelege și ajuta. Simplul fapt că discuți despre starea ta te poate ajuta să faci față acestei tulburări și să o depășești. Persoanele dragi te pot ajuta să vezi lucrurile altfel și să te bucuri din nou de viață.

Indiferent de tipul terapiei, tratamentul trebuie susținut de un stil de viață sănătos. O alimentație sănătoasă și variată, renunțarea la vicii și activitatea fizică sunt de mare ajutor pentru ameliorarea stărilor provocate de depresie și pentru accelerarea vindecării.

Așadar, depresia este o tulburare complexă, vindecabilă prin tratament. Încarcă-te cu puțin curaj și cu pozitivitate și o vei putea combate. Află mai multe despre depresie pe doc.ro.

Share articol: