Mulți dintre cei care au încercat de-a lungul timpului să încadreze jocul de poker într-o categorie sau alta au ajuns la concluzia că acest cel mai popular joc de cărți nu este nici pe departe unul doar de noroc, ci implică atât strategie la un nivel avansat, cât și un bun control al emoțiilor.

Însă, indiferent de percepția noastră asupra poker-ului, un lucru este cert: se bucură de o uriașă popularitate pe tot globul pământesc, iar acest lucru se datorează și faptului că oferă jucătorilor diferite variațiuni ale jocului, în funcție de tipul de conținut tactic pe care-l dorește jucătorul. În prezent, cele mai populare cinci tipuri de poker sunt următoarele:

Texas Hold’em

  Texas Hold’em este, fără îndoială, cea mai populară variantă a jocului de poker. Regulile de bază sunt unele destul de simplu de înțeles de către toată lumea, iar modul diferit în care evoluează de fiecare dată un joc de Texas Hold’em îl face să fie foarte distractiv. Participanții primesc două cărți în mână, cu fața în jos, în timp ce cinci cărți comune sunt plasate, în trei runde, pe masă, cu fața în sus. Terminologia și strategiile de joc “complică” puțin Texas Hold’em-ul, dar tocmai aici stă frumusețea acestui joc. În acest mod, sunt puține ocaziile în care acțiunea se repetă, tocmai pentru că nu prea sunt doi jucători la fel, cu aceeași gândire, strategie sau distribuție a emoțiilor.

  Dezvoltarea online-ului de la începutul secolului a extins dramatic aria de răspândire a jocului, astfel că fanii poker-ului pot accesa jocul preferat la orice oră doresc și cam de oriunde, atâta timp cât au acces la internet și un cont real la una din camerele online. Acest “boom” al Texas Hold’em-ului a fost alimentat cumva și de victoria lui Chris Moneymaker de la World Series of Poker Main Event din 2003. Amator, Moneymaker a ajuns să-și îndeplinească visul și datorită unui turneu online de calificare, la finala live acesta învingând un “field” de 839 de jucători pentru a pune mâna pe un premiu fabulos: 2.500.000$. În anul următor, numărul participanților la WSOP Main Event a crescut până la 2.576, iar în 2015 a ajuns la 5.619. Moneymaker a demonstrat că, uneori, pasiunea pentru poker e suficientă pentru a realiza lucruri mărețe în acest domeniu.

Omaha

  Dacă ai învățat să joci Texas Hold’em, atunci nu ar trebui să-ți fie foarte dificil să deprinzi și jocul de Omaha. Diferența majoră dintre cele două variațiuni de poker e că, la Omaha, jucătorul primește patru cărți în mână și are voie să utilizeze doar două dintre ele pentru a-și forma mâna. Există mai multe versiuni de Omaha, iar cele mai populare sunt Omaha High și Omaha Hi-Lo.

  Nu sunt la fel de mulți bani în turneele profesioniste de Omaha ca în cele de Texas Hold’em, însă finlandezul Jens Kyllonen, un jucător de omaha fenomenal, a declarat la finalul anului trecut că nu l-ar mira dacă în viitorul apropiat s-ar organiza o competiție de Omaha Pot Limit cu o “intrare” de un milion de dolari. El a completat că ar fi undeva pe la 50 de jucători dispuși să investească această sumă. Asta ar însemna premii totale de 50 de milioane de dolari. N-ar fi însă cel mai mare fond de premiere din istoria poker-ului. Acest record e deținut de un turneu de Texas Hold’em, WSOP Main Event 2006, când s-au împărțit puțin peste 82 de milioane de dolari. Cel mai important premiu individual a fost obținut de Bryn Kenney, $20.5 milioane, la turneul 2019 Triton Super High Roller Series - Triton Million.

7-Card Stud

  Jocul de Seven Card Stud este un joc clasic ce poate necesita o perioadă un pic mai îndelungată pentru a putea fi stăpânit. Fiecare jucător primeşte şapte cărţi pe parcursul jocului, dar numai cinci dintre ele se folosesc pentru a forma o mână de poker și pentru a desemna, într-un final, câștigătorul mâinii. Spre deosebire de alte variante de poker, 7-Card Stud se joacă doar cu limită de pariere. Este un joc cu reguli mai complicate, dar care se transformă într-unul foarte captivant, pe măsură ce-i înțelegi mai bine secretele. Una dintre particularitățile legate de modul cum se joacă poker 7-Card Stud este aceea că 4 din cele 7 cărți ale fiecărui jucător sunt așezate la fiecare mână cu fața în sus, astfel că ele pot fi văzute de adversari, ceea ce face ca strategia de joc să fie destul de diferită fața de celelalte variante ale pokerului.

2-7 Triple Draw

2-7 Triple Draw este numit și “Kansas City Lowball”, iar misiunea jucătorului este să realizeze mâna cea mai mică. Se pot schimba cărți după prima rundă de pariere, pentru ca apoi să urmeze încă o rundă de pariere înainte de “showdown”. Dacă un jucător nu dorește să decarteze nicio carte, înseamnă, în termeni populari, că este “servit”, așa că are o mână foarte bună.

Poker Chinezesc

Pokerul Chinezesc se poate juca în minimum doi jucători și maximum patru jucători. Fiecare participant primește 13 cărți cu fața în jos pe care acesta trebuie să le aranjeze în trei mâini diferite de poker - două mâini de cinci cărți și o mână de trei cărți. Scopul jocului este să ai mâinile mai bune decât ale adversarului tău. Pokerul chinezesc este unic în felul său, deoarece se joacă pe puncte. Poate că e diferit față de jocurile clasice, însă nu putem să-i negăm farmecul.

Share articol: