Sub denumirea cunoscută de toată lumea, soba pe lemne reprezintă varianta ideală de încălzire, mai ales pe timpul iernii, când, îți poate permite în același timp să și gătești, economisind astfel banii pe care i-ai fi cheltuit pe buteliile pentru aragaz. Dacă nu îți permiți din punct de vedere financiar sau poate al spațiului de care dispui, să-ți instalezi un semineu clasic pe lemne, în acest articol vei descoperi câteva informații practice prin care vei ajunge la concluzia că o sobă rustică nu este cu nimic mai prejos decât alte soluții de încălzire alternativă și uneori chiar mai potrivită, grație versatilității ei în utilizare.

În primul rând, scopul declarat al unei sobe pe lemne este acela de a încălzi iar acest lucru se poate face în două direcții diferite. Fie ajută la încălzirea camerei unde este montată, fie va putea fi utlizată și pentru încălzirea camerelor învecinate, printr-un sistem complex de serpentină și calorifere, respectând principiul unei centrale termice clasice sau al unui șemineu centrală. În ambele cazuri trebuie să știi că temperatura ambientală la care se poate ajunge în cameră se cifrează în jurul valorii de 21-22 grade celsius, și toate acestea fără un consum prea mare de lemne. Conservarea căldurii este facilitată și de tipul special al materialului din care sunt confecționate, sobele din fontă fiind renumite pentru proprietățile lor termice, bucurându-se de un randament semnificativ mai bun decât un calorifer obișnuit. În plus, acestea îți permit să și gătești, existând modele cu extensie pentru plită sau chiar cu posibilitatea montării unui cuptor. Aproape că îți poți imagina cum casa ta este învăluită în miros de pâine coaptă sau cozonaci proaspeți scoși din cuptor, într-o seară friguroasă de iarnă sau toamnă târzie.

Deși pe piața de specialitate se poate găsi o gamă întreagă de sobe fabricate din diferite tipuri de material, specialiștii de la PEFOC ne recomandă varianta sobei rustice din fontă. Spre deosebire de oțelul șamotat sau teracotă, fonta este într-adevăr un metal care se încălzește mai greu, dar o dată încins, temperatura din cameră se va menține la un nivel confortabil pentru mult timp după ce focul s-a stins deja. Modelele profesionale din gama PEFOC pot fi dotate și cu uși din sticlă pirolizată, cu efect termorezistent și proprietăți de autocurățare, totul pentru confort sporit și randament maxim. Din punct de vedere al dimensiunilor, acestea pot varia în funcție de scopul și destinația pentru care urmează să fie folosite. În bucătărie, modele dotate cu plită pot să depășească un metru în lungime, în timp ce într-un dormitor sau living, o sobă cu dimensiunea de maximum 50 cm este mai mult decât suficientă. O sobă pe lemne nu înseamna doar funcționalitate și randament. De asemenea, o sobă poate reprezenta și un element decorativ inedit, ce reușește să înnobileze cu personalitate și stil, spațiul în care este amplasată. De la specialiștii PEFOC, cu experiența lor de peste 20 de ani în materie de soluții de încălzire alternativă, vei descoperi că poți opta pentru un model rustic-tradițional sau dacă ești o persoană mai degrabă dinamică, ai și varianta unei selecții moderne de stiluri minimaliste sau sobre, îmbrăcate în negru. Asemenea unui șemineu clasic, portalul din sticlă în care se văd lemnele pe foc reprezintă încă un aspect care îți va lăsa invitații cu răsuflarea tăiată de admirație și privirea hipnotizată pe pereți, căutând jocul mistic al flăcărilor care ard domol, într-o atmosferă de semi-întuneric și confort sublim.