Reclamele, livrate prin platforma InMobi, afiseaza o alarma de tip pop-up pe ecranul smartphone-ului, care avertizeaza utilizatorii ca dispozitivul lor este virusat si le ofera o asa-zisa solutie antivirus platita.

Un click pe link-ul sugerat directioneaza utilizatorii catre o pagina care le confirma ca dispozitivul lor mobil este infectat cu virusi.

Pentru a-si curata telefonul, utilizatorilor le este recomandata o solutie de dezinfectie, iar pentru a obtine respectivul instrument trebuie sa-si introduca numarul de telefon intr-un formular. In realitate utilizatorii sunt pacaliti astfel sa-si faca un abonament de 3 sau 4 euro pe saptamana, prin care pot avea acces la tonuri de apel premium si wallpaper-e. Abonamentul poate fi intrerupt doar manual.

Escrocheria se poate raspandi global, intrucat redirectionarea pe pagina periculoasa se realizeaza prin localizare geografica, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile in zona in care se afla utilizatorul.

’’Cel mai probabil administratorii platformei de livrare de reclame nu sunt constienti ca servicul lor este folosit intr-un atac, iar banner-ul periculos a fost trecut cu vederea in procesul de validare. Atacul poate fi lansat din orice aplicatie legitima care foloseste modulul de reclama InMobi, printre care o versiune mai veche a aplicatiei legitime gratuite Brightest Flashlight Free, disponibile in Google Play’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Escrocheriile de tip scareware, care sperie utilizatorii spunandu-le ca terminalele lor sunt infectate cu software periculos, sunt foarte des intalnite pe Windows si Mac OX. Mesajele incearca sa convinga oamenii sa cumpere solutii antivirus false, iar acestia vor plati pentru instrumente de dezinfectie complet inutile.

Daca nu aveti nicio solutie de securitate instalata pe smartphone sau tableta, n-ar trebui sa vi se afiseze niciun mesaj de tip pop-up care sa va informeze cu privire la diverse infectii, iar daca folositi o solutie antivirus dedicata, trebuie sa stiti ca nicio aplicatie legitima nu va va cere bani in plus pentru a curata sistemul de virusi.

Daca ati intalnit un astfel de comportament:
• Dezabonati-va imediat trimitand un SMS la numarul mentionat in sectiunea Termeni si Conditii de pe site-ul unde v-ati abonat initial.
• Dezinstalati aplicatiile pe care le-ati descarcat recent.
• Folositi o solutie de securitate performanta dedicata terminalelor cu Android care blocheaza paginile periculoase
• Folositi un software care va informeaza la ce tip de informatii au acces aplicatiile pe care le instalati si care sunt riscurile pe care vi le asumati instalandu-le