Persoanele care vizualizeaza sau cauta continut pornografic online risca sa fie arestati pentru accesarea imaginilor cu abuzuri asupra minorilor pentru ca pedofilii au inceput sa ascunda continut ilegal pe site-uri comerciale, scriu cei de la The Guardian.

In ultimele 18 luni a avut loc o crestere semnificativa a folosirii site-urilor deghizate care ofera o ruta catre clipuri cu abuzuri sexuale asupra minorilor, a spus Fred Langford, seful executiv de la o asociatie caritabila din Marea Britanie. Au fost descoperite 743 de astfel de site-uri in 2015 de catre Internet Watch Foundation, un numar de 2 ori mai mare fata de 2013.

"A devenit o practica acceptata pentru partea comerciala a comunitatii pedofililor pentru ca aceasta tehnica este mai eficienta in a mentine continutul live pentru o perioada mai mare" mai spune Langford. IWF a descoperit anul trecut ca 21% dintre site-urile care contineau imagini si clipuri ilegale erau comerciale si ca cei care voiau sa obtina profit de pe urma abuzurilor ascundeau continutul in spatele site-urilor legale pentru adulti.

Langford spune ca si persoanele care au vazut doar continut legal pot ajunge intr-o investigatie a politiei pentru ca datele ar arata ca au vizitat URL-ul si daca nu detin imaginile descarcate ar fi dificil sa se determine ce au accesat.

"Daca cineva este arestat pe suspiciunea ca a accesat imagini cu abuzuri ale minorilor, va fi mult mai dificil pentru acestia sa-si dovedeasca inocenta. La fel insa, e dificil pentru politie sa demonstreze vinovatia" mai spune Langford. IWF spune ca in 215 au existat 68.092 de rapoare pentru continut online suspect ce s-a dovedit ca avea continut ilegal. Este o crestere cu 417% fata de 2013. Raportul spune ca 69% dintre victime aveau sub 11 ani.