Romania s-a confruntat anul trecut cu 42 de milioane de incidente de securitate informatica, care au afectat 2 milioane de IP-uri, cele mai multe atacuri vizand sistemul financiar bancar si institutiile publice, a declarat miercuri Sorin Encutescu, consilier de stat al primului-ministru.

"Anul trecut Romania s-a confruntat cu 42 de milioane de incidente de securitate informatica, care au afectat aproximativ 2 milioane de IP-uri. Nu mai este o gluma. Trebuie sa luam masuri si pentru incurajarea companiilor private, dar si pentru intarirea mijloacelor de protectie a sistemelor cibernetice publice. Daca ne uitam si in statistica acestor incidente cibernetice, cele mai multe au vizat sistemul financiar bancar, institutiile publice si organizatiile neguvernamentale", a afirmat Encutescu la un seminar pe probleme de securitate cibernetica organizat de grupul UTI.

Potrivit acestuia in strategia industriei nationale de securitate a fost introdusa o noua componenta, cea a dezvoltarii si sustinerii operatorilor economici publici si cei de stat, care isi desfasoara activitatea in domeniul securitatii cibernetice.

"Practic, in acest moment, exista in continutul strategiei, o componenta care se refera la incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii si a start-up-urilor in domeniul securitatii cibernetice. Sprijinim si incurajam crearea de astfel de companii", a adaugat Encutescu.