Qualcomm a acceptat sa plateasca o amenda de 975 de milioane de dolari catre China, cea mai mare amenda din istoria a tarii, la capatul unei investigatii de 14 luni a Guvernului pe tema practicilor anti-concurentiale. Ancheta a afectat prezenta companiei americane Qualcomm in China, una dintre cele mai mari piete, pentru ca multi dintre cei care foloseau patentele gigantului s-au bucurat de investigatie si au uitat sa plateasca, sau au platit mai putin.

Autoritatile din tara asiatica sustin ca taxele pe care Qualcomm le percepe pentru folosirea inventiilor sale sunt prea mari. Compania s-ar fi folosit de pozitia dominanta in piata pentru a forta consumatorii sa ii accepte conditiile, au declarat autoritatile chineze.

Intelegerea semnata acum cu guvernul chinez mai le cere celor de la Qualcomm sa micsoreze nivelul sumelor obtinute ca urmare a patentelor folosite in China, acest lucru probabil ajutand producatorii din aceasta tara precum Xiaomi si Huawei. Vestea le-a risipit ingrijorarea investitorilor Qualcomm. Anuntul a facutca pretul actiunilor sa creasca cu 1.6 procente.

China isi extinde reteaua 4G, iar asta inseamna ca la mare cautare vor fi smartphone-urile inteligente. Insa oportunitatile de afaceri ale celor de la Qualcomm au fost pana acum in ceata, din cauza investigatiei, iar acest lucru a contribuit si la o colectare dificila a sumelor platite de alti producatori care foloseau patente Qualcomm.

Cazul acesta a fost unul dintre cele problematice din 2008 incoace, de cand China a inceput sa puna accetul pe legi antimonopol. In ultimele saptamani, oficiali ai companiei au stat de vorba cu cei ai statului chinez.

In urma intelegerii dintre cele doua parti, Qualcomm va oferi producatorilor chinezi licente pe tehnologiile sale 3G si 4G, separat de alte patente. Cei de la Qualcomm vor calcula suma pe care o au de platit companiile care utilizeaza patentele lor considerand doar 65% din pretul unui telefon, in loc de tot pretul.

In alte parti ale lumii, aceste drepturi de proprietate intelectuala se calculeaza considerand 100% din pretul gadgeturilor. China este, insa, o piata importanta, astfel ca e de inteles de ce compania accepta sa continue sa vanda gadgeturi acolo.

Gigantul din domeniul tehnologiei se asteapta la venituri in scadere, in urma acestei actiuni a autoritatilor din  aceasta tara asiatica. 

Qualcomm nu este singura companie anchetata de guvernul chinez pentru practici anticoncurentiale. Microsoft este un alt gigant care a avut de furca cu autoritatile din aceasta tara.