Jucatorii pe bursele din intreaga lume ar putea sa faca mai mult bani daca ar analiza cu mai multa atentie raspunsurile oferite de Google. Cercetarea care a durat 7 ani au demonstrat ca marile caderi ale pietelor financiare ar putea fi prevenite daca sunt interpretate corect.

Tobias Preis, profesor la Warwick Business School, Suzy Moat, doctor al University College London si Gene Stanley, doctor al Boston University isi fondeaza cercetarea dupa o atenta analiza a raspunsurilor oferite de Google Trends pentru 98 de termeni precum "credit", "nasdaq", "somaj", "impozit", "cifra de afaceri" si "profit". Algoritmii folositi in studiu au aratat clar ca investitorii pot fi avertizati cu destula vreme inainte de scaderea preturilor actiunilor unei companii, evitandu-se astfel eventualele falimente.

Cei trei profesori in economie sustin ca aici sta si secretul succesului pGoogle, chiar in raspunsurile pe care chiar motorul de cautare al companiei le ofera. Cercetarea a fost prezentata pe larg in Scientific Reports, o publicatie a Nature Publishing Group.