Serviciul Roman de Informatii (SRI) organizeaza in premiera, de luni pana miercuri, un exercitiu de securitate cibernetica, pentru a vedea cum raspund institutiile de stat si private la un atac cibernetic.

Datele obtinute vor fi folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la astfel de incidente.

Potrivit SRI, prima editie CyDEx17, exercitiu national live de securitate cibernetica, se va desfasura in poligonul cibernetic al Centrului National Cyberint, creat si personalizat special pentru acest exercitiu, si vizeaza evaluarea modului in care peste 60 de institutii publice si private participante gestioneaza incidentele cibernetice si raspund la un eventual atac cibernetic.

"Exercitiul va contribui la constientizarea nivelului de pregatire al entitatilor implicate, in situatia unui eveniment ce va afecta spatiul cibernetic la nivel national, precum si la consolidarea parteneriatului public-privat in domeniu”, spun reprezentantii SRI.

Potrivit acestora, peste 60 de institutii din sectoarele public si privat isi vor testa si antrena competentele si modalitatile de raspuns in cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informatii cu privire la acestea, intr-o maniera rapida si eficienta, coordonandu-si capacitatile de aparare.

SRI a precizat ca exercitiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la incidente/atacuri cibernetice.

Exercitiul de securitate cibernetica este organizat de SRI in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Informatii Externe, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).

Peste 200.000 de victime, mai ales institutii, din cel putin 150 de tari, au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numarul victimelor ar putea sa creasca luni, dupa ce oamenii se vor intoarce la munca si isi vor porni computerele.

Acest atac, care a inceput vineri, a afectat spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universitati din Grecia si Italia.

Una dintre tinte a fost si Ministerul roman al Afacerilor Externe. SRI a anuntat, vineri, ca Centrul National Cyberint, structura aflata in coordonarea SRI, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic derulata, cel mai probabil, de entitatea asociata grupului de criminalitate cibernetica APT28 / Fancy Bear, fiind vizata o institutie guvernamentala.

Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creste semnificativ in perioada imediat urmatoare, astfel ca este "imperios necesara" implementarea unui cadru legislativ clar si pragmatic, care sa stabileasca atributii si responsabilitati concrete în acest domeniu la nivel national.
 

Sursa: News.ro