Exista alternative daca vrei sa dai o lectie companiei care evita plata taxelor in tarile europene sau pur si simplu vrei sa renunti la serviciile sale.

De la un umil proiect incept la Stanford University, Google a ajuns un conglomerat de servicii online. Mai mult decat atat, nu exista zi fara sa fie nevoie sa apelezi la ceea ce ofera gigantul american, fie ca forma de mail, de harti, de cautare sau de divertisment.

Cum poti sa supravietuiesti fara Google? Jurnalistii britanici de la The Guardian te ajuta cu optiunile de mai jos.


Cautare
E greu dar nu imposibil sa renunti la motorul de cautare al Google, 90% din europenii care cauta ceva pe net apeleaza la acest serviciu. Tocmai de aceea, 95% din veniturile companiei vin din reclamele generate in timpul cautarilor. Vrei sa nu mai generezi profit pentru Google? Iata alternativele:

DuckDuckGo.com ofera aceleasi rezultate ca si motorul Google doar ca nu-si trage profitul generand spam sub forma de reclame. Este o companie mica, merita ajutata.

Bing serviciul de cautare al Microsoft, este usor sub eficienta rivalului creat de Sergey Brin. Asemanarea consta in faptul ca ambele companii evita sa-si plateasca taxele.

Blekko este la fel de simplu precum Google dar vine cu ceva in plus. Poti cauta pe subcategorii (de exemplu, tastezi nokia /tech si primesti raspunsuri doar din domeniul tehnologiei, asa cum tastand nokia /business afli doar informatii economice legate de subiectul cautat.


Browser
Google Chrome este unul dintre cele mai solicitate browsere in lume, dar daca-ti doresti sa-l eviti ai cel putin doua optiuni: Internet Explorer si Firefox. Nu uita dupa schimbare sa faci ca noul browser sa fie "default".


Video
YouTube este gigantic, nu incape indoiala. Ajungeau artistii atat de mari daca nu exista YouTube? Greu de imaginat. Alternativa pentru tine, cel din fata calculatorului exista:

Vimeo este bogat in continut, continut HD care da bine pe un ecran care permite o astfel de vizionare.

Yahoo Screen, serviciul rivalilor care au scazut mult in ultimii 10 ani, ofera materiale profesionale preluate de la canalele de stiri din Statele Unite.


Harti
Un alt asset foarte pretios al Google, cu atat mai pretios cu cat Apple a acceptat sa-i faca loc pe telefoanele sale. Cu toate acestea, telefoanele care folosesc Android, dar si cele cu iOS sau Windows Phone se pot lipsi de el.

Here Maps este un serviciu al finlandezilor de la Nokia. Arata bine, are si o versiune 3D si ofera trasee, puncte de interes si altele. Merge pe telefoanele cu iOS si Windows Media.

Here.com functioneaza pe telefoanele cu Android, prin browserul sistemului de operare, mai exact. Chiar daca nu poti sterge aplicatia Google Maps din telefoanele Android, poti s-o ignori.


Smartphone-uri
Android este sistemul de operare cel mai raspandit in piata. Evident, exista solutii, da, chiar TREI solutii. Apple ofera celebrul iOS, poate cel mai usor de folosit sistem de operare, BlackBerry a lansat cu succes BB10 pentru cele mai noi terminale (Z10 si Q10), in timp ce Nokia a renuntat la rudimentarul Symbian pentru mai bine facutul Windows Phone.


Email
De aproape un deceniu pe piata, serviciul de corespondenta electronica Gmail a crescut frumos ajungand la 450 de milioane de utilizatori. Nu este de mirare, casuta incapatoare (de ordinul gigabytilor) dar si interfata usoara il recomanda.  Iata alte recomandari:

Outlook al celor de la Microsoft este vechiul Hotmail remodelat si cu o casuta de 7 GB.

Fastmail este un serviciu platit (3 lire sterline pe an) dar nu-ti blocheaza casuta cu spam-uri si nici nu te streseaza cu publicitatea.


Blogging
Toata lumea a auzit de Blogspot, nu putini fiind cel care il folosesc pentru blogul personal. De asemenea, sunt multi care au gasit alternative, una dintre cele mai bune fiind Tumblr, un serviciul gratuit din Statele Unite, un serviciu in plina dezvoltare.


Retele de socializare
Stim cine este campionul, este mare, albastru, cu mari castiguri pe bursa americana. De asemenea, stim ca Google+ se lauda cu peste 500.000.000 de utilizatori inregistrati dintre care 235.000.000 activi. Alternativele (dar si marii castigatori ai acestei categorii) sunt, evident, Facebook si Twitter, ambele cu utilizatori de ordinul milardelor. Nu trebuie neglijat nici MySpace care arata altfel, mai bine, si are un actionar mai mult decat celebru: Justin Timberlake.

Share articol: