Numite "amenintarea societatii" de catre premierul Recep Tayyip Erdogan, retelele de socializare sunt accesate de protestatarii turci cu ajutorul softurilor de incriptare.

Aplicatii precum Twitter sau Ustream (care poate transmite live imagini video in online), dar si Zello (care functioneaza precum o statie emisie-receptie) sunt in topul download-urilor in Turcia, tara care a intrat in a sasea zi de proteste de strada. Mai mult, protestatarii au invatat sa foloseasca softuri de encriptare pentru a nu fi localizati de autoritati.

Astfel, peste 120.000 de turci au descarcat doar weekendul trecut aplicatia Hotspot Shield care "produce" o conexiune VPN (virtual private network) care nu poate fi localizata si care poate "iesi" din Turcia. Anchorfree, producatorul aplicatiei, sustine ca s-au facut, de la inceputul protestelor din piata Taksim din Istanbul, peste 300.000 de download-uri din tara intinsa pe doua continente. Intr-o tara cu 72 de milioane de locuitori, jumatate dintre acestia avand acces la internet, exista 10.000 de astfel de VPN-uri noi pe zi, mai spun cei de la Anchorfree.
 
Accesul la retelele de socializare a fost "gatuit" in timpul protestelor, conform unui raport realizat de Techcrunch, desi Turkcell, compania de telefonie mobila din Turcia (cu peste 60% dintre utilizatorii de terminale mobile din intreaga tara), sustine ca n-a blocat accesul la aceste retele. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in prezent intr-o vizita in nordul Africii, a condamnat protestele de strada care s-au intins in mai multe orase de pe intinsul tarii, considerand ca Twitter este "una dintre amenintarile la adresa societatii turce".

Share articol: