Antreprenorul Jan Reichelt, co-fondator al Mendeley, a venit la How to Web Conference saptamana trecuta pentru a le povesti tinerilor romani din experienta lui.

Ecosistemul startup din Romania se indreapta in directia buna, insa mai avem pana sa ajungem din urma tarile din vestul Europei. Fata de Londra, cel mai important oras european pentru acest tip de business, Romania este la 10 ani distanta, iar comparativ cu Berlinul, diferenta este ceva mai mica, de 5 pana la 7 ani, a declarat Jan Reichelt, co-fondator al Mendeley, venit la Bucuresti.

O mare problema in Romania, spune el, este faptul ca tinerele companii au acces mai greu la investitii. “In Regatul Unit, mecanismele fondurilor de investitii sunt atat de bune incat poti foarte usor sa obtii investitii de tip seed de 100.000 pana la 150.000 de lire sterline, care ce ar putea sa-i ajunga unui startup un an de zile”, a declarat Reichelt. 

In Marea Britanie, Guvernul are masuri prin care ii ajuta pe tinerii antreprenori. “Daca investesti intr-un startup aflat la inceput, daca de exemplu dai 20.000 de lire, la finalul anului impozitele si taxele pe care trebuie sa le platesti se vor reduce cu 50%. Practic 10.000 de lire se intorc catre tine”.

Astfel de programe pot creste intregul ecosistem, chiar daca niciuna dintre firme nu ajunge la rezultate fabuloase.

Antreprenorul lauda faptul ca Romania are specialisti buni. Spune, insa, ca tara noastra are de lucrat la capitolul educatie antreprenoriala si ca autoritatile ar trebui sa se implice mai mult.

“Dupa atatia ani de outsourcing, aveti tot mai multi specialisti buni, tot mai creativi, iar daca ne gandim ca inainte ei doar executau ceea ce li se cerea, in ultimii trei observam ca lucrurile au trecut la un alt nivel. Ei s-au emancipat, nu se mai rezuma la a face ce le spuneau altii, ci vin cu idei”, spune Jan Reichelt, co-fondator al Mendeley, o platforma care ofera servicii in cloud cercetatorilor care isi doresc sa colaboreze intre ei.

Share articol: