Oamenii trebuie sa ia masuri pentru ca in calculatoare s-au instalat virusi extrem de agili, care se activeaza atunci cand se face o tranzactie.

Pentru ca folosesc in numar mare serviciile celebrei companii americane, romanii sunt cei mai afectati dintre europeni. Unii au descoperit ca nu mai pot intra nici in conturile de e-mail.

"Am descoperit-o cam de o saptamana. Nu pot sa-mi mai accesez contul", spune Iuliana.

Atacul a pornit de pe site-ul yahoo.com si actioneaza prin mailul yahoo. Cei care au utilizat mess-ul nu au fost afectati.

"Virusii bancari sunt mai greu de depistat de un utilizator obisnuit. Nu-ti incetinesc calculatorul, incep sa colecteze date", spune Bogdan Botezatu, specialist in amenintari informatice.

Daca faceti plati pe internet, mai mult ca sigur virusul a avut acces la toate informatiile pe care le-ati introdus in calculator.

Programele de securitate mai vechi nu o sa depisteze virusul. Asa ca trebuie sa le reinnoiti. Nu este nevoie sa cumparati un antivirus - puteti folosi si variantele gratuite.

"Pasul urmator este dezinfectia calculatorului si schimbarea tuturor parolelor, este necesara schimbarea cardului si a PIN-ului. Banii pot disparea oricand din cont", mai spune Bogdan Botezatu.

Virusul poate sa va ia banii in momentul in care va autentificati online pe contul bancar.

In cazul in care ati fost tinta unui atac, specialistii va recomanda sa nu folositi calculatorul pentru a afla soldul de cont. Cel mai bine sa mergeti la un bancomat sau chiar la o banca.

Daca ramaneti fara bani, banca este obligata prin lege sa returneze sumele lipsa, dar doar se dovedeste ca ati fost victima unui atac cibernetic.