Datele reies dintr-un raport prezentat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Numarul de conexiuni fixe si mobile de banda larga a crescut anul trecut in Romania, in timp ce pe segmentul Internetului fix, cresteri mai puternic s-au remarcat pe segmentul conexiunilor instalate persoanelor fizice si pe cel al conexiunilor instalate in mediul rural, a declarat, ieri, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, in deschiderea celei de-a 16-a editii a conferintei „Ziua Comunicatiilor”. El a prezentat un raport realizat de institutia pe care o conduce.

“Pe segmentul internetului mobil se remarca evolutia numarului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraoptiune dedicata pentru accesul la Internet. De asemenea, a continuat sa creasca ponderea conexiunilor cu viteza de cel putin 30 Mbps in totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensa a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungand la 220 MB", mai spune Marinescu.

Toti acesti factori au dus la venituri mai mari cu 4% in 2011, fata de 2010, pana la 2 miliarde de lei, in domeniul furnizarii serviciilor de acces la Internet.

Raportul arata ca numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,26 milioane, inregistrandu-se o crestere de 4% fata de mijlocul anului 2011 si de 9% fata de sfarsitul anului 2010. Cele mai importante cresteri in cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (+6% semestrial si +14% anual), numarul acestora ajungand la 1,8 milioane si conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+4% semestrial si +11% anual), care au ajuns la 1 milion. In acelasi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au inregistrat o scadere de -4% semestrial si -9% anual, pana la 0,4 milioane.

Ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 de locuitori si la 100 de gospodarii au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, pana la 17,1%, respectiv 41,6%.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe raportate la sfarsitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonati persoane fizice (+4% semestrial si +9% anual), in timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice (+3% semestrial si +2% anual).

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, in crestere cu 20% semestrial si 39% anual. Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active in banda larga utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 1,12 milioane de conexiuni mobile active in banda larga prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

Share articol: