Vladimir Putin a promulgat la începutul anului 2019 un proiect de lege care permitea Rusiei să se închidă complet din punct de vedere digital în cazul unor agresiuni cibernetice la adresa țării sau în scenariul unui conflict militar.

Practic, toți operatorii de date din Rusia ar fi blocat orice acces exterior pentru cetățenii ruși, urmând ca tot traficul de date să fie trecut printr-o rețea de intranet dezvoltată la nivel guvernamental.

RuNet, rețeaua de intranet nou-înființată, a fost supusă unei prime simulări în acest final de an, notează jurnaliștii de la TechSpot.

Tot aparatul guvernamental a fost închis digital, iar toate datele online au fost trecute prin această rețea nouă, fără a mai exista acces în exterior. 

Trebuie menționat faptul că testul a inclus numai aparatul de stat al Rusiei, nu și clienții operatorilor din Rusia, ceea ce face ca testul să fie de o dimensiune relativ mai mică decât cel din scenariul preconizat în proiect.

Chiar și în aceste condiții, testul reprezintă o premieră istorică pentru Rusia și un prim pas extrem de serios pe care Vladimir Putin îl face pentru a controla în totalitate traficul de date din țara sa.