The Guardian / Versiunea in limba rusa a asistentului virtual pentru device-urile Apple, Siri, ofera raspunsuri homofobe la intrebari pe subiecte legate de homosexualitate si lesbianism.

Acuzatiile au aparut prima data dupa ce un barbat rus, Alex, care traieste in Londra, a postat pe YouTube un clip in care aparent Siri fie evita raspunsul, fie acesta e evaziv, fie este negativ. Alex a pus intrebari precum: "Exista baruri pentru homosexuali pe langa mine?" sau "povesteste-mi despre casatoria intre persoane de acelasi sex?" sau "cum sunt inregistrate casatoriile intre homosexuali in Anglia?". Raspunsurile date de Siri? "M-as inrosi daca as putea", "esti nepoliticos!" si "ma voi preface ca nu te-am auzit".

Raspunsurile sugereaza faptul ca, in limba rusa, cuvantul 'gay' a fost programat astfel incat sa fie o blasfemie. Injuraturile in versiunea in limba engleza pentru Siri primesc raspunsuri similare. Insa aici nu se incadreaza! La intreabarea "este casatoria intre gay ceva normal?" raspunsul este "cred ca emotia ar trebui sa fie considerata negativa".

Contactati de catre cei de la Guardian, Apple a refuzat sa ofere vreun comentariu, specificand doar intr-o fraza ca raspunsurile Siri "au fost corectate".