Temperaturile din regiunile adanci din Pacific arata ca oceanul s-a incalzit de 15 ori mai repede in ultimii 60 de ani decat in orice alta perioada din ultimii 10.000 de ani, sustine sursa citata.

Aceasta descoperire a unui grup de cercetatori americani ofera o noua explicatie "pauzei" recente in procesul de incalzire globala. Rezultate studiului indica faptul ca valurile de caldura din atmosfera sunt absorbite de ocean, sustin oamenii de stiinta, potrivit stirileprotv.ro.

Studiul a fost efectuat analizand compozitia chimica a ramasitelor de creaturi marine aduse la suprafata in, sedimente, in Indonezia din adancimile Oceanului Pacific. 

Cercetatorii americani de la Unversitatile Rutgers si Columbia au ajuns la concluziile ca dupa o perioada de incalzire de la sfarsitul erei glaciare, Pacificul s-a racit constant cu 2.1 grade Celsius in ultimii 9.000 de ani. 

Apoi, temperaturile au urcat cu o rata fara precedent, crescand cu 0.25 de grade Celsius in ultimii 200 de ani, fapt ce coincide cu revolutia industriala.

Mai mult, temperaturile zonelor adanci din Pacific au crescut in ultimii 60 de ani, de 15 ori mai repede decat in orice alt ciclu de incalzire din ultimii 10.000 de ani.

Studiul va fi publicat in revista Science si este ultima cercetare care sustine ideea ca adancimile oceanului absorb cantitati uriase de caldura din atmosfera.