Compania Apple ar putea suporta o amendă uriașă, fiind acuzată că ar fi „distorsionat” competiția de pe piața de streaming, abuzând de poziția sa dominantă, prin intermediul App Store. 

Autoritățile europene au luat în calcul doi factori. Pe de-o parte, condiția de utilizare obligatorie a mecanismului intern de plăți care vizează aplicațiile third-party, iar pe de alta lipsa unei modalități prin care dezvoltatorii aplicațiilor să-și poată informa utilizatorii că există metode de achiziționare a aplicației și în afara App Store.

Potrivit legii europene a concurenței, aceste practici sunt neconcurențiale, iar Comisia a început deja o investigație în ceea ce privește compania Apple. Altfel spus, gigantul îi taxează pe dezvoltatorii third-party cu un comision de 30% pentru achizițiile realizate în App Store. Taxele sunt obligatorii, iar asta înseamnă că dezvoltatorii precum Spotify nu le pot evita, așa că trebuie să se adreseze direct utilizatorilor pentru a compensa pierderile. Acest lucru s-a reflectat deja asupra creșterii prețurilor serviciului premium al Spotify la nivel global, iar rolul aplicației în această dispută este unul esențial, dat fiind faptul că a fost prima companie care a înaintat o plângere oficială împotriva Apple într-o astfel de speță, acum doi ani.

„Spotify a devenit cel mai mare serviciu de streaming audio pe bază de abonament și suntem mândri de rolul pe care l-am jucat în acest proces. Spotify nu plătește Apple niciun fel de comision pentru peste 99% din subscriberii săi și achită un comision de 15% pentru numărul rămas, cei care au utilizat App Store pentru achiziție. În centrul acestei situații se află cererea Spotify de a putea să promoveze reduceri alternative în aplicația lor iOS, lucru care nu este permis de niciun magazin de aplicații din lume. Încă o dată, aceștia își doresc toate beneficiile pe care le aduce App Store dar cred că nu ar trebui să plătească nimic pentru a se bucura de ele. Argumentul Comisiei în favoarea Spotify este opusul a ceea ce numim concurență loială”, au transmis reprezentanții Apple.

Dacă gigantul este găsit vinovat, amenda pe care ar trebui s-o plătească ar putea ajunge și la 27 de miliarde de dolari, adică 10% din veniturile anuale ale companiei. Și mai important, va fi nevoie ca aceasta să-și modifice strategia de business, dacă vrea să continue să ofere anumite servicii în interiorul Uniunii Europene.

În trecut, și alte companii mari - precum Rakuten și Epic Games au dat în judecată Apple pe motive similare.


 

Share articol: