Guvernul din Papua - Noua Guinee intentioneaza sa suspende timp de o luna accesul la reteaua de socializare Facebook pentru a cerceta efectele sale pozitive sau negative asupra societatii.

Suspendarea temporara a Facebook are ca scop analizarea si identificarea utilizatorilor care se ascund in spatele conturilor false, intr-o tara cu o rata inalta de analfabetism si inclinat spre superstitii.

Directorul Institutului pentru Afaceri Nationale din Papua - Noua Guinee, Paul Barker, a calificat planul drept o batjocura la adresa mesajului promovat de agenda Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific, al carui summit se desfasoara anul acesta la Port Moresby si care, în opinia sa, "ridiculizeaza poporul".

"Summitul APEC promoveaza era digitala pentru a ajuta companiile, a dezvolta economiile si ameliora bunastarea cetatenilor din tarile membre", a declarat Barker ziarului PNG Post Courier, care publicase in ajun stirea privind interzicerea Facebook.

Ministrul comunicatiilor Sam Basil a justificat masura invocand preocuparea legata de raspandirea de stiri false si pornografie, in timp ce sustinatorii libertatii de expresie considera ca este vorba de un plan autoritar menit sa reduca la tacere criticile împotriva guvernului.

Facebook estimeaza la intre 600.000 - 700.000 numarul utilizatorilor sai din Papua - Noua Guinee, ceea ce reprezinta sub 10% din totalul populatiei acestei tari din Pacific unde retelele sociale sunt utilizate pentru a discuta despre politica si a denunta coruptia, printre alte teme.

Sursa: Agerpres