Compania americană a anunțat că nu va prelungi licențele Serviciilor Mobile Google pentru telefoanele destinate vânzării pe piața din Turcia. Interdicția se aplică nu doar producătorilor din teritoriu, ci tuturor celor care folosesc Android.
Modele existente, adică cele care au ajuns deja la utilizatorul final și cele care sunt încă la vânzare, vor continua să funcționeze pe aceleași licențe. Totuși, se pare că și pentru acestea Google suspendă update-urile sistemului de operare, iar asta s-ar putea transforma într-o mare problemă.

Totul a început de la o plângere a Yandex, care a susținut că Google și-a modificat acordurile în materie de distribuire a programelor de software în așa fel încât a înlăturat opțiunea de a modifica motorul de căutare implicit. Autoritatea turcă din domeniul concurenței a dat dreptate Yandex și a amendat Google cu 17,4 milioane de dolari.

Gigantul american a realizat, ulterior, câteva modificări, dar ele nu au fost pe placut autorităților turce, care au impus o taxă suplimentară zilnică de 0,05% din veniturile Google până la rezolvarea totală a problemei. De asemenea, acestea au anunțat și rezultatele preliminare ale unei investigații care ar demonstra că Google a abuzat de poziția sa dominantă în piața de tehnologie pentru a-și promova serviciile pe piața locală, la prețuri mai mari decât cele ale competiției. În acest context, ziarul local Haberturk, citat de GSM Arena, relatează că gigantul face presiuni asupra Ministerului Comerțului pentru a schimba reglementările naționale, iar în acest sens a decis suspendarea licențelor pentru toate serviciile proprii.