Cunoscutul astrofizician Michio Kaku incearca sa estimeze in ce an ne vom putea teleporta sau cat va mai trece pana cand vom calatori cu viteza luminii.

Tabletele, telefoanele mobile si alte gadgeturi pe care le folosim astazi au aparut si gratie filmelor stiintifico-fantastice. A fost nevoie de minti creative, precum cea a lui Gene Roddenberry, parinteleStar Trek, care sa isi imagineze gadgeturi total iesite din comun la vremea respectiva. La sfarsitul anilor 1960, capitanul James T. Kirk si prietenul sau de nadejde Mr. Spock se jucau cu gadgeturi foarte asemanatoare cu cele pe care le avem noi astazi.

Cercetatorul american Michio Kaku a studiat felul in care inventiile imaginate de scriitorii SF pot ajunge cu adevarat in realitate. In cartea lui "Fizica imposibilului" ("Physics of the Impossible"), Kaku spune ca imposibilitatile pot fi impartite in 3 categorii.

El pune in prima clasa navele spatiale intergalactice, teleportarea, scuturile, fazerele si robotii. Acestea sunt dispozitive care, crede el, vor putea fi realizate cel tarziu in secolul viitor.

Deja experimentele care au ca subiect teleportarea ofera rezultate palpabile. Cativa cercetatori din Olanda au reusit sa arate, in premiera, ca pot teleporta informatie intre doua puncte aflate la o distanta de 3 metri, iar intregul proces poate fi 100% sigur. "Pentru a teleporta pe cineva, trebuie sa cunosti cu exactitate locul in care se afla fiecare atom din corpul persoanei respective", scrie Michio Kaku in cartea sa.

 

In privinta androizilor precum Data, omenirea mai are mult de lucru pana sa ii realizeze. "Oamenii stiu ca apa e uda, ca mamele sunt mai batrane decat fiicele, ca timpul nu curge invers... Dar nu exista nicio expresie matematica prin care sa ajungem la aceste concluzii, iar pana acum am esuat in a incorpora aceste legi de bun simt intr-un computer, pentru ca sunt mult prea multe", spune Kaku in cartea sa. Solutia pentru construirea unui Data poate fi imitarea modului in care invata copiii, lucru pe care l-au incercat specialistii de la Massachusetts Institute of Technology, USA.

Cea de-a doua clasa de imposibilitati include inventii care se pot realiza intr-o perioada mai lunga de timp, de cateva mii de ani, sau chiar milioane. Ele se afla cumva la granita dintre posibil si imposibil, iar oamenilor de stiinta le lipsesc in prezent date pentru a trage concluzii. In aceasta categorie gasim calatoriile cu viteze superluminice, intoarcerile in timp si universurile paralele.

Profesorul Michio Kaku spune ca "nu exista un timp universal" si ca "este imposibil sa sincronizezi doua ceasuri aflate la distanta foarte mare in Univers". Mai mult, un ceas aflat pe orbita Pamantului, va merge mai incet decat unul similar asezat la sol, pentru ca gravitatia influenteaza curgerea timpului.

In fine, Michio Kaku spune ca exista si lucruri care cel mai probabil nu vor putea fi realizate niciodata. Ar trebui sa se schimbe felul in care intelegem fizica si universul pentru ca ele sa se poata crea. Kaku include aici dispozitivele perpetuum mobile dar si gadgeturile care ne-ar putea prezice cu exactitate viitorul.

Share articol: