Aplicatia de dating Tinder, lansata in urma cu 17 luni, este din ce in ce mai folosita, ajungand un adevarat fenomen. Baza sa de utilizatori a crescut cu 1 milion in ultimele trei luni, iar fondatorii sai au fost inclusi in lista Forbes "30 sub 30 de ani" din anul 2013.

Tinder a revolutionat domeniul datingului online. Oricine se poate inscrie prin profilul de Facebook, si va vedea fotografii ale unor posibili pretendenti care se afla in zona in momentul respectiv. Utilizatorii pot da "swipe" in dreapta pentru "like" si in stanga pentru "nu".

Daca si cel pentru care utilizatorul a dat "swipe" in dreapta a facut acelasi lucru, aceasta duce la o potrivire, urmata de sugestia de a trimite un mesaj sau de a "continua sa joace". Acest "continua sa joci" a dus la "o epidemie" de 500 de milioane de swipe-uri si 5 milioane de potriviri pe zi, scrie time.com, citat de mediafax.

Tinder a revolutionat intregul proces de cautare de potentiali parteneri prin intermediul tehnologiei, scena dominata in prezent de programe, site-uri si softuri care necesita un laptop sau un PC, precum si investirea unei lungi perioade de timp. Conceputa exclusiv pentru telefoane, in prezent pentru iPhone si sistem Android de operare, Tinder poate fi folosita oricand si oriunde.

Designul, concentrat foarte mult pe fotografie, a fost creat pentru formatul Apple iOS, iar mai tarziu a devenit disponibil si pentru Android. "Computerele sunt aproape de disparitie si m-am gandit ca telefoanele mobile sunt viitorul", povesteste Sean Rad, unul dintre co-fondatori.

Aplicatia importa informatia de profil direct din Facebook, inclusiv numele, varsta, interesele si, ce e mai important, prieteni in comun.

Succesul aplicatiei in randul tinerilor (baza de fani este formata in general din utilizatori cu varste intre 18 si 24 de ani) le-a adus celor doi cofondatori, Sean Rad si Justin Mateen, de 27 de ani, nominalizarea in topul Forbes "30 sub 30 de ani" pentru anul trecut.

Cei doi se cunosteau de cand erau in liceu, in Los Angeles, dar au pus bazele afacerii in primul semestru de facultate, la Universitatea din California de Sud, in 2004.

"Am stiu ca daca va rezona cu tinerii din facultate care traiau deja intr-un mediu foarte activ din punct de vedere social, atunci si alti oameni ar vedea valoarea produsului", a spus si Justin Mateen, un alt fondator al aplicatiei, pentru Time. "Am stiut ca studentii erau cel mai greu de sedus, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am lansat-o in campusuri de facultate".

La inceput, 90 la suta dintre utilizatorii de Tinder aveau intre 18 si 24 de ani. Dupa 17 luni de dezvoltare, utilizatorii cu varste de studenti sunt undeva peste 50 la suta, iar alte categorii s-au extins."

Exista si o baza surprinzatoare de 7 la suta formata din utilizatori cu varste intre 13 si 17 ani, dar Mateen asigura ca profilurile acestora sunt vizibile doar in cadrul acestei categorii.

Fondatorii Tinder si-au considerat creatia intotdeauna ca fiind mai degaba un joc decat o aplicatie - prin "ceea ce faci, dinamismul, reactiile", spune Rad. "Nimeni nu foloseste Tinder pentru ca se afla in cautare de ceva. Lumea se inscrie pentru ca vrea sa se distreze. Nici macar nu conteaza daca apare o potrivire, pentru ca swipingul e atat de distractiv".

Totusi, Tinder a fost modalitatea prin care Rad a cunoscut-o pe cea cu care este acum intr-o relatie serioasa. Mateen spune ca si relatia lui se datoreaza aplicatiei, care le-a oferit celor doi un context diferit, in conditiile in care nu vorbisera niciodata pana atunci fata in fata.

Rad si Mateen planuiesc sa se gandeasca la feluri de a ajuta oamenii sa ii cunoasca mai bine pe cei care au rezultat ca fiind pereche. Chiar daca Tinder apartine acum doar de contextul intalnirilor, cei doi precizeaza ca vor ca aplicatia sa evolueze si sa fie despre descoperire sociala si despre cunoasterea oamenilor in afara unui context romantic. "Vei putea sa interactionezi la un moment dat cu prieteni pentru alte scopuri", spune Mateen. "Deci chiar daca esti intr-o relatie vei putea sa gasesti utilitate in Tinder in lunile urmatoare".