Politia din Brazilia l-a arestat pe vice-presedintele Facebook pe America Latina dupa ce Facebook a refuzat sa le ofere acces autoritatilor la datele despre care acestia spuneau ca sunt relevante intr-un proces legat de droguri.

Diego Dzodan a fost arestat dupa ce "a refuzat sa coopereze in repetate randuri in ciuda ordinului judecatoresc", a spus politia din Brazilia. Autoritatile au dorit si acces la serviciul de mesagerie extrem de popular, WhatsApp.

"Informatiile erau necesare pentru a obtine dovezi care sa fie folosite intr-o investigatie pentru crima organizata si trafic de droguri" a mai spus politia din Brazilia.

Duelul dintre Facebook si politia din Brazilia dateaza de 4 luni. Conform presei din Brazilia, traficantii au folosit WhatsApp pentru a discuta afacerile lor. Cand Facebook a refuzat sa se supuna deciziei unui judecator, autoritatile din Brazilia au acordat in urma cu doua luni o amenda de 12.500 de dolari pe zi, suma care a crescut la 250.000 de dolari pe zi in urma cu o luna.

Dzodan, de origine din Argentina, a fost arestat in casa sa din Sao Paulo si a fost tinut pentru a fi chestionat. Facebook a atacat dur masura politiei din Brazilia intr-un comunicat.

"Suntem dezamagiti de masurile extreme si disproportionate care au insemnat escortarea unui executiv al Facebook-ului la selectia de politie intr-un caz legat de WhatsApp, care opereaza separat de Facebook" spune compania in comunicat. "Facebook a fost mereu si va fi mereu disponibila pentru a raspunde la orice intrebari pe care autoritatile din Brazilia le-ar avea".

"Suntem dezamagiti ca fortele de lege au facut acest pas extrem. WhatsApp nu poate oferi informatii pe care nu le are" au spus acestia intr-un comunicat. "Cooperam pe cat posibil in acest caz si, cu toate ca respectam importanta slujbei pe care o au autoritatile, suntem total impotriva deciziei".

Nu este prima data cand autoritatile din Brazilia si Facebook sunt intr-un conflict. In luna decembrie, un judecator a ordonat suspendarea WhatsApp pentru 72 ore dupa ce nu a putut oferi informatii intr-o alta investigatie. Suspendarea a fost insa oprita la apel.