O carte publicata pe 13 octombrie de jurnalistul britanic Paul Levy dezvaluie 'infernul' provocat de tehnologie pentru cei care o folosesc.

Exista aplicatii care iti arata cat timp pierzi pe Facebook. Exista filmulete care iti prezinta oportunitatile ratate din cauza neatentiei provocate de o notificare. Exista insa si multi care ignora astfel de avertismente sau nu cred in astfel de scenarii.

Jurnalistul Paul Levy a scris pe Daily Mail un rezumat al cartii pe care a publicat-o pe 13 octombrie, numita 'Infernul Digital'. Studiu facut de acesta demonstreaza ca smartphone-ul iti afecteaza viata sexuala, strica intimitatea cuplurilor si dilueaza conexiunile intre persoane.

"Uitam ce inseamna romantismul. Chiar si copiii isi ignora bunicii fiind concentrati pe telefon sau gadgetul lor" scrie Paul Levy care, autorul studiului care a gasit si o conexiune intre retelele de socializare si satisfactia in casnicie.

Stii cum functioneaza: incerci sa vorbesti cu nepotii tai, dar ei sunt mereu pe telefoane. 'Ascult' insista ei. Doar ca stii foarte bine ca nu o fac. Acasa, la cina, vrei sa stii cum a fost ziua sotului tau, dar el e ocupat sa isi verifice mailurile pe iPad. Spune 'Da' din cand in cand insa e clar ca atentia lui este in alta parte. O parte din tine incepe sa se intrebe cui ii da mesaje atat de des. Incepi sa iti pierzi increderea, nici nu-l mai saruti de noapte buna. Apoi ajungi sa realizezi ca pui un 'X' la finalul mesajelor trimise reciproc mai des decat va sarutati in viata reala.

Pentru multi din noi, acest comportament incepe sa devina normal. Dar nu ar trebui pentru ca tehnologia distruge intimitatea din relatii.

Am studiat lumea digitala ca cercetator senior la Universitatea din Brighton din 1990, dar in urma ca 6 ani am inceput sa sesizez ca petrec prea mult timp pe smartphone: ore intregi petrecute online. Raspundeam constant la el in timpul zilei, chiar si cand eram inconjurat de prieteni.

Am realizat ca devin dependent - si nu eram singurul. Asa ca am inceput sa studiez efectele lumii virtuale asupra relatiilor fizice, si am vorbit de atunci cu sute de cupluri aflate in pericol de separare din cauza adicitiei la tehnologie.

Pentru unii, cauza este ceea ce numesc eu 'satisfactie mizerabila': petrecerea orelor uitandu-te la TV in timp ce iti verifici constant telefonul fara sa vorbesti. Este placut, dar nu te implineste cu ceva.

Cum calitatea conexiunilor fizice se dilueaza cu timpul, ne adaptam, ne asteptam la mai putin. Uitam ce inseamna romanta. Si uitam ca trimiterea saruturilor prin email nu poate inlocui intimitatea reala.

Studii din intreaga lume au demonstrat acelasi lucru. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au intervievat sute de useri de Facebook cu varste intre 18 si 82 de ani care cred ca folosirea Facebook-ului de catre partener a crescut tensiunea in cuplu.

Odata cu cresterea retelei de socializare a crescut si gelozia care a dus la despartiri, infidelitate si divort, dezvaluia studiul. Dovezile sunt peste tot: cu cat ne rezumam la intimitate digitala, cu atat e mai putin fluenta intimitatea noastra.

Relatia a 2 persoane a fost afectata serios dupa ce amandoi au fost promovati si petrecereau fiecare zi raspunzand la emailuri, chiar si seara la ora 23.00. "La inceput, raspundeam la mesaje din dormitor" povesteste Anne. "Ceea ce insemna ca viata noastra sexuala a fost afectata. Apoi sotul meu a inceput sa lucreze din camera de studiu. Cand am inceput sa ne trimitem mesaje de noapte buna, in loc sa mergem in dormitor, am stiu ca nu mai reprezentam o prioritate"

Distanta naste neincrederea. Partenerii se tem in legatura cu alte persoane cu care vorbeste celalalt, uneori pe buna dreptate. Iar un studiu al Universitatii de la Oxford care a studiat 24.000 de cupluri casatorite din Europa a descoperit o legatura directa intre folosirea retelelor de socializare si satisfactia in maritis: cu cat mai multe cupluri citeau despre vietile entuziasmante ale altora pe retelele de socializare, cu atat era mai probabil sa isi vada propria viata ca fiind dezamagitoare.

Oamenii pot sa cada in argumente via mesaje text intr-un mod imposibil in viata reala. Neintelegerile sunt foarte dese atunci cand nu poti sa citesti limbajul trupului persoanei cu care vorbesti. Si prieteniile sunt afectate inlocuind intalnirile cu comunicarea online.

Cu cat ne dezobisnuim mai tare sa fim persoane, cu atat va deveni mai inspaimantatoare apropierea fizica de alte persoane. Avem nevoie de conversatii profunde si nu avem parte de el. Majoritatea persoanelor vorbesc mai des pe Skype cu rudele decat sa le viziteze. Majoritatea bunicilor ar prefera un telefon si o vizita. Tehnologia poate fi o unelta frumoasa de a ramane in contact cu cineva, dar ar trebui sa fie ceva in plus, nu ceva care inlocuieste o relatie reala.

Ce poti face..

Recupereaza-ti casa. Plasand telefonul mobil si tableta departe de dormitor si de locurile unde mananci reprezinta un mare pas in directia potrivita. Foloseste o alarma potrivita, nu telefonul.

Cand te intalnesti cu prietenii, pune telefonul pe modul avion si permite sa existe macar 20 de minute de comunicare neintrerupta.

Cand ii scrii partenerului ca il iubesti, inchide ochii, imagineaza-ti-l si simte cu adevarat iubirea. Cand ii scrii cuiva un 'X' in mesaj, asigurate ca ii vei trimite un sarut in viata reala cand ajungi acasa"

"Digital Inferno: Using Technology Consciously in Your Life and Work, 101 Ways to Survive and Thrive in a Hyperconnected World" scrisa de Paul Levy este disponibila pe Amazon.

Share articol: