Un update major al WhatsApp înseamnă că cea mai populară aplicație de mesagerie din lume nu mai funcționează pe milioane de smartphone-uri din întreaga lume. De la 1 ianuarie, niciun utilizator care folosește un telefon ce rulează sistemul de operare mobil al Windows nu va mai putea accesa aplicația, iar pe telefoanele cu versiuni mai vechi ale Android și iOS WhatsApp nu va mai fi disponibil de la finalul lunii ianuarie.

Reprezentanții WhatsApp susțin că blocarea funcționării aplicației pe mai multe sisteme de operare a fost necesară pentru asigurarea securității utilizatorilor. „Pentru că noi nu mai dezvoltăm activ pentru aceste softuri, unele funcționalități ar putea înceta oricând să fie eficiente. Pentru cea mai bună experiență de utilizare, vă recomandăm cele mai noi versiuni ale iOS (sau Android)”, au transmis aceștia, citați de The Independent.

Pe telefoanele care rulează versiuni Android 2.33 (cunoscut și sub numele de Gingerbread) sau mai vechi, utilizatorii nu vor mai putea folosi WhatsApp, iar la fel vor sta lucrurile și pentru deținătorii de iPhone-uri care folosesc iOS 8 sau versiuni anterioare. Astfel, cei afectați de modificări nu vor putea să-și creeze un cont nou folosind același device, iar cele existente vor fi suspendate.

Apple a lansat iOS 8 în anul 2014, iar asta înseamnă că oricine folosește iPhone 6 sau un model mai nou va fi ocolit de aceste schimbări. iOS 8 este compatibil cu iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c și iPhone 5s, iar deținătorii acestor dispozitive sunt sfătuiți să treacă la un telefon ceva mai performant.

Pentru cei care folosesc Android, situația este puțin mai complicată. Android Gingerbread a fost lansat în 2010, așa că orice telefon Google, Huawei, Samsung și Sony din ultimul deceniu este la adăpost de modificări. Totuși, anumite modele lansate înainte de 2010 vor fi și ele ocolite, dacă sunt actualizate la cea mai nouă versiune de soft disponibilă pentru ele. Utilizatorii cu Windows Phone nu vor mai putea folosi WhatsApp.