Presa straina publica povestile unor startupuri de succes fondate de romani, si cumparate cu milioane de euro de companii precum Facebook sau Twitter.

Publicatia americana ZDNet.com face analiza startupurilor IT din Romania, o tara cunoscuta pe plan extern in special datorita outsourcingului, care inca reprezinta 90% din totalul acestui sector. Totusi, numarul de startupuri in domeniul IT a explodat in ultimii ani. In prezent exista peste 250 de mici afaceri care spera sa se transforme in companii de succes.

Printre startupurile prezentate se afla Summify, LiveRail, UberVU si Axosuits. Articolul evidentiaza insa si faptul ca romanii care au reusit au folosit un artificiu: si-au condus businessul din strainatate, dar si-au tinut echipele de programatori in tara noastra. 

"Sfarsitul copilariei pentru startupurile Romaniei: Centrul de outsourcing gandeste la sfara globala si da lovitura", este titlul materialului publicat de ZDNet.com.

Articolul incepe cu povestea celor de la Axosuits, trei romani fani ai Iron Man, care au creat un exoschelet in timpul lor liber. Startupul lor a ajus unul dintre cele mai apreciate din Europa de Est, castigand competitia de la How to Web 2014, in noiembrie.

"Ideea a fost sa cream produse de inalta calitate la un pret mic", a declarat CEO-ul companiei, Andras Kapi, pentru ZDNet.com. Faptul ca au avut resurse financiare limitate i-a facut sa vina cu idei creative, si sa nu cheltuiasca mult pe tehnologii deja existente, mai spune el.

"In Estul Europei, reteta succesului incepe prin a gandi la scara globala inca de la inceput. Piata locala nu este suficient de profitabila pentru ca un startup sa functioneze fara sa iasa din granitele tarii", scrie publicatia americana. 

Ecosistemul startup romanesc este inca "tanar si fragil", chiar daca ultimii ani au marcat o evolutie puternica si, statistic vorbind, in fiecare saptamana se naste cate un startup. Numarul lor, estimat la 250, este totusi modest spre comparatie cu alte piete dezvoltate, cum sunt cele din Vestul Europei.

Unul dintre startupurile de succes fondate de romani este Summify, companie cumparata de Twitter in 2012. Mircea Pasoi si Cristian Strat, cei care au fondat-o, s-au mutat in Canada pentru a reusi. Summify oferea sumare ale informatiilor postate online.

"Primele noastre luni au fost cele mai grele. Incubatorul din care facea parte nu a putut sa ne dea banii promisi, ideea de produs nu era excelenta si a trebuit sa o luam de la capat, si nu era clar cum vom sta in Canada legal, pentru ca era greu sa primesti o viza de munca", a declarat Pasoi pentru ZDNet.

O alta afacere de succes este LiveRail, cumparata de Facebook cu o suma intre 400 si 500 de milioane de dolari. Echipa tehnica a fost in Romania, in timp ce cartierul general se afla in San Francisco. LiveRail ofera o platforma publisherilor pentru a monetiza filmulete postate pe internet. Cei doi fondatori ai LiveRail, Mark Trefgarne si Andrei Dunca s-au cunoscut pentru ca Trefgarne lucra la o companie din Londra care facea outsourcing catre Romania, iar Dunca era unul dintre inginerii de baza participanti la proiect.

"A fost un mare avantaj sa avem un birou in Romania, pentru ca asta ne-a dat acces la oameni foarte talentati, iar piata joburilor este mai putin competitiva decat cea din Silicon Valley", a declarat Dunca pentru ZDNet. El a spus ca diferenta dintre startupurile romanesti si cele din SUA este ca micile afaceri americane au acces la fonduri si la o piata mai mare.

Povestea se repeta si in cazul UberVU. Vladimir Oane le-a spus celor de la ZDNet ca programatorii sai au fost localizati in Romania, in timp ce managementul s-a aflat la Londra. UberVU a fost cumparata de Hootsuite pentru o suma cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de dolari.

Multe startupuri romanesti merg pe poteci batatorite, insa unele ating si noile tehnologii, precum cloud, Big Data sau Bitcoin, mai scrie ZDNet.

Share articol: