Mâncarea chinezească este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind bazată pe un aport optim de nutrienți esentiali pentru organism. De asemenea, chinezii nu se gândesc niciodată la calorii, deoarece mâncarea lor tradițională nu îngrașă. 

Mai exact, chinezii evită să consume alimente bogate în zaharuri, fără aport nutritiv. Tocmai de aceea, o dietă tradițională chinezească are un indice glicemic destul de scăzut, pentru că rețetele chinezești sunt bazate pe legume proaspete, carne slabă și uleiuri vegetale. Iar dacă încă nu te-am convins că mâncarea chinezească este sănătoasă, iată alte cinci motive pentru care ar trebui să o incluzi în meniul tău!

Un aport mare de vitamine și nutrienți

Preparatele chinezești se bazează de obicei pe orez, noodles și legume, spre deosebire de felurile de mâncare occidentale, bazate pe carbohidrați și proteine. Acest lucru este clar un avantaj pentru o alimentație sănătoasă, deoarece legumele conțin o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți. Totuși, orezul alb conține carbohidrați, așa că îl poți înlocui cu orezul brun, care este la fel de sățios.

Multe legume și puține grăsimi

De obicei, carnea este folosită cu moderație în preparatele chinezești, așa că eviți din start grăsimile și problemele cu colesterolul. Mâncarea chinezească poate fi extrem de sănătoasă, dacă optezi pentru un preparat bazat pe legume, cum ar fi supele.

De obicei, în bucătăria chinezească, proporția dintre legume și carne este mereu în favoarea legumelor. În plus, rețetele sunt extrem de variate în ceea ce privește leguminoasele, iar recomandările sunt multiple, de la legume în sos: vinete, conopidă, bambus, ciuperci de iarnă, urechi de lemn, până la diferite legume specific chinezești: salata chinezeasca pai-tai, bambus, ridichi chinezesti murate chai-tai.

Rețete bazate pe pește

Chiar dacă rețetele chinezești nu se bazează pe preparatele din carne, peștele este predominant în bucătăria asiatică, fiind gătit în diverse moduri. Fie că este pregătit la aburi, marinat, sau consumat crud, peștele este bogat în proteine și foarte ușor de digerat.

Multe mâncăruri ușor de digerat

Spre deosebire de dietele occidentale, care sunt de obicei bazate pe mâncăruri uscate, alimentația chinezească mizează pe mâncăruri lichide, precum supe sau tocănițe. Un lucru important de reținut este acela că în cultura chineză, supa se consumă la sfârșitul mesei, pentru a favoriza digestia și pentru a obține senzația de sațietate. În plus, lichidele te pot ajuta să îți controlezi pofta de mâncare.

Un echilibru Yin și Yang în bucătărie

În bucătăria chinezească tradițională există un echilibru între ingredientele Yin – cele moi și lichide și Yang – cele uscate și crocante. Cele din categoria Yin răcoresc organismul, în timp ce alimentele Yang îl încălzesc, iar din această categorie fac parte preparatele picante. Majoriatea mâncărurilor proteice sunt considerate Yang, în timp cele alimentele din categoria Yin sunt cele carbohidrate. Totuși, combinația acestora ajută la stabilizarea indicelui glicemic, acesta având un rol important în controlul greutății corporale.

Dacă ți-am făcut poftă de mâncare chinezească, și nu te pricepi deloc la gătit, poți apela oricând la aplicațiile de catering, care îți livrează cina sau prânzul oriunde vrei. Acum poți comanda chinezească în București prin foodpanda.ro, iar tot ce îți rămâne de făcut este să alegi din gama variată de feluri de mâncare, de la supe aromate, la preparate vegetariene, noodles sau salate.

Share articol: