Cand spui “casca Bluetooth” te gandesti, de obicei, la un dispozitiv mono pentru vorbit la telefon. Nici castile Bluetooth stereo nu sunt cu mult mai mult decat doua dispozitive hands-free unite printr-un plastic. Cele de dimensiuni obisnuite si care ofera o calitate buna a sunetului nu sunt foarte multe. Logitech vine cu o alternativa interesanta: Wireless Headset for iPad.

Wireless Headset este o pereche de casti Bluetooth care acopera urechea, vine cu un microfon rabatabil si are un design confortabil. Castile aceastea nu se compara, ca putere, cu modelele cu cablu, dar sunt bine facute si te ajuta sa asculti muzica sau sunetul de la filme ori sa faci apeluri telefonice fara sa fie nevoie sa iti introduci ceva in ureche.

Castile au un design simplu, in nuante de gri deschis si alb si se pot plia, devenind nu cu mult mai mari decat o pereche de ochelari de soare. Microfonul se poate cobori din spatele castii din dreapta, unde sta aproape complet ascuns cand nu este folosit. Tot pe casca din dreapta se afla si toate butoanele si conexiunile: un port micro-USB pentru incarcare, un comutator de pornire-oprire si un buton de Mute pentru microfon. Volumul este controlat din inelul negru de pe exterior. Pentru a raspunde la un apel telefonic se apasa pe butonul Mute, iar pentru a inchide convorbirea se foloseste acelasi buton, apasandu-l pentru trei secunde.

 

Casti create pentru iPad, dar care functioneaza si pe alte gadget-uri

Calitatea sunetului captat de microfon este excelenta pentru apeluri telefonice, dar atat. Daca vrei sa faci inregistrari “serioase”, de genul podcast-urilor, acest microfon nu e cea mai buna alegere. In ceea ce priveste muzica, sunetul este clar, dar slab. Volumul maxim este suficient doar daca asculti muzica intr-un mediu linistit. Daca zgomotul exterior este mai mare, vei simti nevoia unui sunet mai puternic, pe care aceste casti nu il vor putea furniza din cauza dimensiunilor reduse. Sunetul este limitat de tehnologia Bluetooth: inaltele suna monoton, mediile sunt clare, iar basul nu distorsioneaza deloc, dar nici nu are prestanta. Aceste inconveniente sunt atenuate de Logitech prin folosirea designului on-ear (peste ureche) in locul celui in-ear (in ureche), dar fara rezultate spectaculoase.

Desi denumirea oficiala este de “Logitech Wireless Headset for iPad”, castile s-au “imperecheat” foarte repede si au functionat foarte bine cu toate device-urile pe care le-am mai testat, de la notebook-uri la telefoane mobile. Usoare (105g) si cu o durata a bateriei decenta (aproximativ 6 ore), castile de la Logitech sunt o alternativa pentru a asculta muzica sau pentru convorbiri de pe smartphone sau tableta.

La un pret de 259 lei, cat costa ele in Romania, iti poti cumpara chiar si o pereche de casti de studio entry-level cu fir, dar daca vrei doar sa te relaxezi pe canapea si sa te joci pe tableta fara sa te incurci de cabluri, atunci Logitech Wireless Headset este o optiune buna.

 

Ne-am mai jucat si cu Logitech Solar Keyboard Folio…

…un fel de carcasa-tastatura pentru iPad, cu mini-panouri solare. Bateria care alimenteaza tastatura Bluetooth se incarca din aceste panouri, iar o incarcare completa, conform Logitech, tine doi ani, la o folosire medie de doua ore pe zi. Carcasa are doua pozitii, una pentru folosire normala, asemenea unui laptop, si alta pentru vizualizare de filme sau poze, in care este disponibil doar randul cel mai de jos al tastaturii, pentru comenzi multimedia.

Principalul avantaj al lui Keyboard Folio este faptul ca nu trebuie sa iti faci griji niciodata daca este incarcat. Celulele solare il incarca oricand este lasat la lumina (in afara de timpul cat il folosesti, pentru ca sunt pozitionate pe spatele tastaturii). Costul acestei relaxari este reprezentat de cele 460 de grame ale carcasei, care se adauga la greutatea iPad-ului si, la fel de important, de pretul de aproximativ 420 de lei la care va fi disponibil in Romania, incepand cu luna iulie.

Model: Daniela Ungureanu