Gadgetul te face sa simti un gol in stomac cat se poate de real cand atunci cand folosesti o aplicatie de exemplu de tipul Roller coaster.

E-Boda Avatar, gadgetul care te scoate din lumea reala si te trimite unde vrei pe mapamond, m-a impresionat prin simplitate si eleganta. In esenta, e o carcasa de plastic cu doua lentile, putin burete si inca un pic de elastic. Insa carcasa asta banala reuseste sa creeze un mediu pur si simplu SF.

Avatar functioneaza cu ajutorul telefonul mobil. Deschizi carcasa, pui telefonul, inchizi carcasa. E simplul. Apoi pozitionezi jucaria pe cap. Poti sa te dai intr-un roller coaster, care iti va oferi senzatii tari. Daca ridici capul, imaginea se schimba astfel incat vei vedea cerul, daca te uiti in jos, vei privi sinele.

Noi am testat gadgetul in redactie, pe in jur de 15 persoane, iar reactiile au fost la superlativ atat din partea celor cu cunostinte tehnice, cat si din partea persoanelor mai putin interesate de zona de tehnologie. Multi s-au rotit in camera cu casca Avatar pe ochi, incercand sa vada ce se intampla in spatele lor. Altii intindeau chiar mana, complet captivati, vrand sa puna mana pe diverse obiecte afisate.

Iat-o pe Madalina testand aplicatia Roller Coaster VR:

De ce ai nevoie

E-Boda Avatar merge bine cu orice smartphone, desigur, un ecran mai mare este preferabil. Noi l-am testat cu un Nexus 5, dar si cu un iPhone 5. Indiferent de sistemul de operare, iOS, Android sau Windows, poti descarca din magazine aplicatii. Multe dintre ele au in titlu cuvintele VR, de la Realitate Virtuala. Roller Coaster VR este una care ne-a placut. O alta este Orbulus. Aceasta din urma consta nu din imagini animate, ci din panorame 360 de grade. Poti merge in Santorini, in vizita la piramidele din Egipt, la festivaluri de muzica din Europa sau chiar pe Marte.

Gadgetul functioneaza cu smartphone-ul cu ecran de la 4,7 pana la 6 inch, cu cel putin 1GB RAM si giroscop. Cele mai multe aplicatii pentru acest gadget sunt destinate utilizatorilor de Android, insa si ceilalti vor putea cel putin sa simta gustul tehnologiei si sa isi faca o idee legata de cum pot evolua lucrurile in viitor.

Aplicatiile afiseaza, practic, pe ecranul telefonului doua imagini usor diferite, una pentru ochiul stang, iar alta pentru ochiul drept.

Cei de la E-Boda au afisat pe site-ul lor o lista de aplicatii pentru acest gadget:

E-Boda Avatar este in sine doar o carcasa, pusa in valoare de aplicatii. Cu cat acestea devin mai inteligente, iar tendinta aceasta este, cu atat gadgetul va fi mai spectaculos. Buguri exista, insa este normal sa fie asa, data fiind noutatea tehnologiei.

Este de asteptat ca lista de aplicatii sa se tot mareasca in perioada urmatoare, sustinuta de proiectul Cardboard al celor de la Google. Casca lor costa 25 de dolari, este din carton, si ti-o faci singur. Nu este la fel de solida precum Avatar, insa costa de trei ori mai putin.

Design

Gasiti ochelarii atat pe alb, cat si pe negru. Plasticul este lucios, elasticul este reglabil. Nu sunt insa prea usori. E posibil sa simti nevoia sa ii sprijini si cu ajutorul mainilor, iar daca nu faci asta, s-ar putea sa iti lase o urma pe nas, la o utilizare indelungata.

Pentru purtatori de ochelari de vedere nu reprezinta un impediment. Casca de la E-Boda poate fi folosita deasupra acestora. La dioptrii de pana la - 3, cum am testat noi, merg insa si pusi direct. Imaginea este suficient de clara.

Ochelarii de realitate virtuala sunt produsi in China si importati de romani. 

 

Ameteli

Mai mult de jumatate dintre colegii care au testat ochelarii s-au plans de o senzatie ciudata dupa ce i-au dat jos de pe ochi. La fel este si la IMAX. Daca ii folositi insa doar cateva minute, nu ar trebui sa apara probleme.

Senzatia de ameteala se accentueaza, insa, daca folosesti jocuri care presupun imagini care se schimba rapid si care predispun la inclinari ale capului.

Concluzia

Avatar de la E-Boda este o excursie in viitor. Ne arata cat de simplu telefonul mobil poate deveni un gadget de realitate virtuala si cum aceasta tehnologie poate schimba literalmente lumea din jurul nostru.

Posibilitatile par nebanuite: de la filme in care poti vedea ce obiect se afla in spatele actorului, pana la jocuri cu adevarat spectaculoase.

Realitatea virtuala poate fi urmatoarea mare schimbare in industria de entertainment, in educatie si, de ce nu, in medicina. Ochelarii VR pare sa nu aiba limite si merita sa ii incerci inca de pe acum.

Share articol: