Apple a suprins pe toata lumea, de curand, cand a anuntat ca va lansa noua versiune de OS X pentru Mac-uri, botezata Mountain Lion, in aceasta vara.

Versiunea beta a sistemului de operare este in acest moment disponibila doar pentru developerii Mac inregistrati. Noi am fost destul de norocosi sa aruncam o privire.

Iata ce aduce nou acest sistem de operare:

  • Documents in the Cloud. Permite editarea fisierelor aflate la distanta direct din aplicatie. Nu mai trebuie sa copiezi fisierul pe laptop, sa il editezi si sa-l copiezi la loc in Cloud 
  • Notification Center. Acum poti vedea intr-un sistem unificat notificarile din aplicatii. 
  • Integrare cu Twitter. Acum poti trimite pe twitter direct din aplicatii. De asemenea notificarile comentariilor pe care le primesti sint afisate direct in notification center. 
  • Share sheet. Acum poti schimba cu prietenii linkuri, poze si video-uri cu prietenii direct din share sheet. 
  • Gatekeeper. Poate cea mai importanta schimbare din domeniul securitatii informatiilor. Poti bloca / permite accesul a ce se downloadeaza si ce se poate instala pe calculator. 
  • Game Center. Este o interfata unificata si un API prin care programatorii pot dezvota jocuri cu sisteme centralizate de scoruri, realizari, login in joc, jocuri multiuser. 

De asemenea, sta mult mai bine la capitolul utilizarii resurselor. Este semnificativ mai rapid fata de sistemul de operare Lion.

OS X Mountain Lion are, totusi, si un neajuns. Compania Apple ne forteaza sa evoluam spre 64 biti, suportul de 32 de biti fiind eliminat.