Iata concluziile dupa cateva saptamani de testare.

Si laptop, si tableta. Aspire R14 este convertibilul lansat de catre cei de la Acer care incearca sa multumeasca 2 tabere. L-am testat timp de mai bine de 2 saptamani pentru a vedea daca se pliaza pe nevoile utilizatorilor in toate situatiile.

Are destul puncte bune, are si neajunsuri, ca orice gadget. Rivali in materie de convertibile sunt Lenovo Yoga 700-14 si HP Spectre X360 13. Desigur, la adversari putem include si Zenbook-UX303 si UX305, dar si MacBook Air 13.

- Specificatii
- Design si conectivitate
- Display
- Performanta si baterie
- Concluzie

Specificatii

Aspire R14 este unul dintre cele mai bune convertibile 2 in 1 in ceea ce priveste raportul calitate/pret, mai ales daca doresti un display ceva mai mare. Aceasta este premisa de la care pleci atunci cand cheltuiesti peste 5.000 de lei pe el.

Ce primesti pentru acesti bani? Un ecran touchscreen de 14 inch IPS, o carcasa foarte bine construita alcatuita dintr-un mixt din aluminiu si plastic cauciucat, memorie SSD si hardware de top.

Ecran: 14 inch, rezolutie 1920*1080, IPS, touchscreen
Procesor: Intel Skylake Core i7-6500U CPU, dual-core 2.5 GHz (3.1 GHz TBoost)
Video: Integrated Intel HD 520
Memory: 8 GB DDR3L
Conectivitate: Wireless AC Intel 7265, Bluetooth 4.0
Porturi: 2x USB 3.0, 1x USB 3.1, 1xUSB 2.0 HDMI, mic/earphone, SD card reader
Baterie: 48 Wh
Sistem de operare: Windows 10
Dimensiuni: 342 x 246 x 18 mm
Greutate: 1.9kg

 

Design si conectivitate

Imediat cum pui mana pe device primeste senzatia de premium. Este un laptop solid, destul de usor cat sa poata fi manevrat cu usurinta iar trecerea de la laptop la tableta se face foarte usor. Este folosit metalul pentru exterior in timp ce pe lateral a fost ales plasticul cauciucat. Detaliile fine precum sunt cele de la R-14 nu gasesti pe multe laptopuri la acest pret.

Ecranul se roteste la 360 de grade astfel ca este cu adevarat convertibil - poate fi folosit ca notebook, intins, "cort" sau ca tableta. Il poti tine fara probleme cu o singura mana si sa-l asezi intr-o pozitie sigura.

Pe lateral gaseti porturile USB - 2 din cele 3 suporta USB 3.0. In plus, are instalat si un USB 3.1 Type C. Tastatura este placuta la atingere si la apasare, fara a fi in vreun fel fragile. ClickPad-ul are o suprafata de 10.5cm * 6.5cm, fiind spatiu suficient pentru controlul gesturilor. Insa cum ecranul este touchscreen, am ajuns sa folosesc destul de putin pad-ul. Desi nu este semnalizat pe pad, in partea de jos se poate da click.

 

Display

Acer a ales un panel IPS pentru R14 cu rezolutie 1920*1080. Pentru un laptop, este un display bun. Insa cand e folosit ca tableta, este sesizabil faptul ca nu este foarte sharp. Vorbim insa de un computer cu pret accesibil, iar daca il incadram in aceasta categorie, rezultatul este unul bun.

Fiind touchscreen, este un display glossy. Acer sustine ca a implementat tehnologia numita Zero Gap pentru a minimiza spatiul dintre geamul de deasupra si panel pentru a reduce glare, insa reflexiile si vizibilitatea reprezinta o problema despre de mare in lumina puternica. Problema display-ului este data de luminozitatea maxima, de doar 165 de niti. Ramane de vazut daca versiunea finala va fi la fel, noi avand un sample in teste. Daca va ramane la fel, este clar un convertibil pe care sa-l folosesti in interior.

Display-ul sta insa bine cand vine vorba de acuratetea culorilor, de contrast si unghiurile de vizionare. Am folosit laptopul pentru editare foto si este o varianta ideala pentru fotografi. Nu exista lag, un alt aspect pozitiv.

Performante si baterie

Aspire R-14 este disponibil in diferite configuratii, toate construite pe platforma Skylake-U. Am avut versiunea cea mai puternica pentru review cu procesor, Core i7-6500U, 8GB DDR3L RAM si SSD. Este mai mult decat capabil sa performeze bine in activitatile de zi cu zi, dar si cand vine vorba despre software-ul complex precum Photoshop. Nu am testat Premiere, insa cu siguranta nu ar fi fost nicio problema. Este posibil si multitasking-ul, precum si browsing-ul cu 15 tab-uri deschise in timp ce privesti continut 4K. Intel HD Graphics 520 este integrat cu procesorul Skylake si este cu 30-40% mai rapid decat Intel HD 4400, conform producatorului. Iar realitatea confirma acest lucru.

O problema atunci cand cumperi R-14 este bloatware-ul preinstalat. Exista multe aplicatii Acer si alte trialuri ale altor producatori, inclusiv McAffe, Office si altele. Rezultatele benchmark-urilor sunt excelente (PCMark 09: Home Conventional - 2781 sau 3Dmark 11: P1590).

Cand vine vorba de gaming, R 14 face fata cu brio... titlurilor mai vechi. Jocuri cu cerinte mari, aparute recent, vor avea dificultati in a rula corect. Astfel, Tomb Raider va functiona excelent cu 34fps. Insa GTA V va da crash in mai multe randuri. Nu este un laptop pentru gaming, avand alte puncte forte.

In ceea ce priveste sunetul, R-14 vine cu 2 speakere si sunt plasate pe partea de jos, cate unul pe fiecare parte. Sunetul este bun, suficient pentru un film si muzica, fara a iesi din tipar in vreun fel.

Bateria este una excelenta, reusind sa reziste 4 ore de folosire intensa cu ecranul la 60%, Wi-Fi-ul pornit. Daca vizionezi doar clipuri pe YouTube la 1080p, laptopul poate rezista si 8 ore! Aspire R14 vine cu un incarcator de 65Wh si se incarca de la 10 la 100% in 2 ore si jumatate.

Concluzie

Daca vrei sa editezi poze sau clipuri, sa te uiti la filme, sa folosesti laptop pentru lucru si sa-l poti transporta usor, fara a-l folosi insa la un picnic, de exemplu, atunci R-14 este o varianta demna de luat in considerare.

Versiunea care vine cu i7 este una extrem de puternica, poti sa faci multitasking si sa nu te temi ca ramai fara baterie. Versiunea cu i5 poate fi mai buna pentru daca poti accepta un spatiu de stocare mai mic. Pana la urma, putine alternative ofera SSD la acesti bani.

Pro:
- laptop usor, tableta excelenta
- durata de viata a bateriei
- procesor puternic, face fata la orice program
- design atragator, este subtire si usor
- SSD rapid
- pretul bun pentru toate lucrurile oferite

Contra:
- display-ul nu este foarte sharp, luminozitatea mult prea mica
- bloatware dupa cumparare, multe aplicatii inutile
- nu este pentru gameri

Share articol: