Lansat in urma cu o luna, noul Huawei P9 a trecut prin mainile noastre. Iata concluziile

Huawei a devenit al 3-lea producator de smartphone-uri din lume in 2015 insa ambitia este si mai mare - vor sa atace locurile fruntase detinute de catre Samsung si Apple. Primul pas este oferirea unor telefoane premium care sa se bata cu flagship-urile companiilor mentionate. Iar Huawei incearca sa se detaseze de restul producatorilor din China cu device-uri care impresioneaza doar "pe hartie" cu specificatiile.

Cea mai noua tentativa este flagship-ul lansat la Londra in luna aprilie, P9. Seria P de la Huawei s-a concentrat de fiecare data pe performantele camerei iar P9 nu face exceptie. Din contra, vine cu un plus mare - parteneriatul cu Leica. Doua camere principale, un design de metal si procesorul propriu create de Huawei.

Reusesc aceste argumente sa faca din P9 telefonul cu care sa ia fata granzilor Galaxy S7, iPhone 6s, LG G5 sau HTC 10? Vedem in continuare

Citeste in articol:
- Design si display
- Software si hardware
- Camera
- Sunet, senzor de amprenta si baterie
- Concluzie, pro si contra

Design si display:

De aceeasi dimensiune ca predecesorul sau, P9 se plaseaza cu display-ul de 5.2 inch exact intre competitori - S7 si G5. Are un unibody din aluminiu si se simte foarte confortabil in mana. Este usor insa ofera aceeasi impresie de device rezistent ca iPhone 6s.

Dimensiunile sunt 145 x 71 x 7 mm iar greutatea de doar 144g, fiind un telefon compact si mai usor decat majoritatea telefoanelor cu Android. Un alt avantaj este faptul ca ecranul este prelungit pana aproape de lateral astfel ca raportul intre body si ecran este peste medie.

Telefonul vine in mai multe versiuni - cea Pro are 3 caracteristici in plus care il fac ceva mai scump. 3D Touch, panel AMOLED si camera frontala de 8MP cu apertura f/1.9. Noi am testat versiune clasica cu display LCD 1080 si 423ppi. Sta bine in ceea ce priveste contrastul si sharpness-ul, insa problema cu care se confrunta este ca telefoanele competitoare au trecut la rezolutie QHD. Totusi, P9 are un display luminos si nu am avut probleme cu el nici in lumina puternica. Setand luminozitatea pe automat, telefonul a "citit" mereu foarte bine lumina de afara si s-a adaptat. Culorile sunt vibrante, saturatia fiind usor prea mare uneori. Acest lucru ofera insa un aspect placut cand privesti pozele din galeria foto sau esti in jocuri colorate precum Candy Crush.

In ciuda dimensiunilor, Huawei a reusit sa "strecoare" inauntru o baterie de 3.000 mAh. Nu este insa la fel de eficient cu energia precum versiunea Pro neavand tehnologia OLED a display-ului.

Revenind la design, pe partea din spate se vad diferentele fata de competitori. Cele 2 camere nu au acea "cocoasa", neiesind deloc. In plus, colaborarea cu Leica se vede pe partea de sus, fiind scoasa elegant in evidenta.

Pe una dintre parti gasim tastele de volum si tasta de blocare dedesubt ceea ce incomodeaza de multe ori - cum tastele de volum pot fi folosite pentru a face o poza, nu o data s-a intamplat sa blochez telefonul cand doream sa fac poza. Desigur, tasta de blocare are o suprafata diferita insa cand te grabesti apar problemele. Pe partea cealalta gasesti portita catre slot-ul pentru cardurile nano-SIM. Poti alege fie sa folosesti 2 SIM-uri, fie unul si un card microSD.

Software si hardware

Huawei P9 vine cu Android 6.0 Marshmallow si cu propria interfata, EMUI v4.1, pe deasupra. Rezultatul este un software cu schimbari mari fata de stock Android, aducand mai curand aminte de iOS. Notificarile, meniul de setari de pe ecranul principal si setarile sunt structurate diferit.

Interfata EMUI necesita o perioada de adaptare pentru utilizatorii de Android. Nu exista zona speciala de aplicatii, acestea fiind pe ecranul principal, putand fi aranjate in foldere. De aici si asemanarea cu iOS. Totusi, desi dureaza ceva timp pana te obisnuiesti cu functiile speciale ale EMUI, se dovedesc a fi utile de foarte multe ori. Trecerea degetului pe mijlocul ecranului pe verticala scoate la iveala cautarea rapida.

Telefonul vine cu Wi-Fi+, un serviciu care analizeaza automat calitatea conexiunii la internet si, daca este necesar, se face trecerea la datele mobile cand acestea sunt activate. Modul in care utilizatorul se adapteaza la software este cel care poate face ca telefonul sa fie pentru acesta un hit sau o ratare.

Aplicatiile care vine preinstalate pot fi sterse. Un alt punct pozitiv este faptul ca scanerul de amprenta este integrat in interfata. Poate fi folosit extrem de usor pentru accesarea anumitor aplicatii sau fisiere. Huawei a redus din agresivitatea interfatei, fiind mai simplu ca pana acum sa accesezi toate functionalitatile.

Cand vine vorba de hardware, Huawei mizeaza pe propriul procesor - Kirin 955 octa-core este cel mai nou si cel mai puternic creat pana acum de compania din China. In Romania, versiunea existenta este cea cu 3GB de RAM si 32GB spatiu de stocare. Dintre acestia, doar 25GB sunt disponibili pentru utilizator insa, asa cum am mentionat, exista solutia cardului microSD.

Testele de benchmark (le gasiti in galeria foto in detaliu) nu ajung la nivelul atins de Snapdragon 820 - este insa suficient de competitiv pentru a face fata oricarei sarcini. Telefonul are momente in care se incalzeste peste medie, mai ales daca soarele bate direct in ecran.

Camera

Sau mai bine spune .. camerele. Huawei P9 vine cu 2 camere pe partea din spate, avand insa o solutie diferita fata de LG G5. Cele 2 camere principale au fiecare cate 12MP si au fost gandite in colaborare cu Leica, o companie recunoscuta pentru camerele de mare calitate. Una dintre cele 2 camere face poze color, in timp ce cealalta face poze monocrome. Cele 2 imagini sunt apoi unite prin software pentru a produce o imagine finala care combina culorile senzorului normal cu detaliile pozei alb-negru. Cel putin in teorie.

Modul default este simplist, insa trecerea degetului pe verticala chiar deasupra butonului pentru declansare scoate la iveala modul Pro unde poti schimba setarile dupa bunul plac. Poti alege astfel un ISO mai mic sau mai mare sau o viteza a obturatorului mai mare pentru a "ingheta imaginea". Am testat acest lucru pentru o poza facuta unei persoane care sarea iar rezultatul a fost excelent in conditiile in care vorbim despre un telefon.

Camera este principalul punct de atractie al lui P9 iar Huawei a incercat sa ofere utilizatorului rezolvare pentru orice scenariu. Nu insa toate solutiile sunt cele optime. In lumina naturala, telefonul poate fi folosit cu succes in loc de un DSLR cu obiectiv fix. Modul prin care poti adaugat un efect de bokeh pe imagine este cel care impresioneaza cel mai mult. Un lucru pe care l-am folosit foarte des faptul ca poti face o poza apasand pe tastele de volum. Si cum poti sa te joci cu focusul dupa ce ai facut poza, nu te intereseaza atat de mult daca ai ratat focusul in prima faza. Poti face poze din mana avand camera intr-o pozitie nefireasca. De exemplu, dupa gard la un eveniment cu masini astfel incat sa surprinzi bolidul dintr-un unghi mai interesant decat de la nivelul pieptului.

Cele 2 camere reusesc sa obtina poze mai luminoase decat una normala. Asta pentru ca cea monocroma nu are filtru Bayer ceea ce ii permite sa capteze de 3 ori mai multa lumina. Monocromul este unul real, nu o saturatie scazuta la zero cum fac alte telefoane. Detaliile surprinse sunt impresionante precum si dinamica. Leica a creat si 3 moduri pentru senzorul de culoare - Standard, Vivid Colors si Smooth Color. Personal, Vivid este versiunea cea mai placuta, chiar daca saturatia poate fi prea mare in anumite situatii. Avantajul este ca sunt usor de schimbat astfel incat sa poti modifica rapid in functie de cadru. Atentia la detalii este evidenta si prin faptul ca telefonul imprumuta sunetul declansatorului de la camerele Leica. Utilizarea intensa a camerei duce ocazional la incalzirea peste masura a telefonului. Am avut si o eroare dupa o poza facuta asa cum se vede in poza de mai sus (dreapta sus)

Pe langa posibilitatea fotografierii in format RAW, exista si mai multe moduri de a fotografia: Photo, Monochrome, HDR, Panorama, Beauty si Light Painting. Ultima este cea mai interesanta, avand la randul ei 4 sub-moduri - tail light trails, light graffiti, silky water, star track. Pentru acestea este necesar insa un trepied. Indiferent de situatie, P9 va face o poza cu setarile corecte de expunere si apoi va surprinde liniile lasate in urma de masini, stele, apa sau alte obiecte aflate in miscare. Aceste moduri reduc din problemele pe care le are telefonul in conditii de lumina slaba. Capitol la care P9 sta mai prost fata de competitiei din cauza acelui f/2.2. Galaxy S7 ramane liderul la acest capitol. Insa pozele monocrome chiar si in conditii de lumina slaba pot iesi foarte artistice. Un lucru care poate fi neplacut pentru unii utilizatori este faptul ca formatul pozei la calitate maxima (12MP) este 4:3. Pentru 16:9 trebuie sacrificata putin calitatea (9MP).

Camera pentru selfie-uri este de 8MP si face o treaba excelenta. Efectul de infrumusetare este amuzant insa este de preferat sa fie setat sub 5. Daca esti aventurier si alegi 10, nu-ti mai recunosti ochii in poza :) Iar de multe orice acest lucru nu este de preferat. Calitatea video este acceptabila, neiesind cu nimic in evidenta. Nu placut cel putin pentru ca absenta posibilitatii filmarii in 4K nu este cea mai inspirata alegere pentru Huawei in conditiile in care telefoanele rivale ofera aceasta optiune. Mai jos e un clip in conditii de lumina slaba si sunet puternic. O dorinta personala pentru P10 este reprezintata de posibilitatea filmarii si cu camera monocroma. Momentan, nu se poate.

Sunet, senzor de amprenta si baterie

P9 face excelent lucru care, pana la urma, reprezinta baza unui telefon - convorbirile vocale. Se aude clar si izoleaza destul de bine zgomotul din jurul tau - chiar daca vorbesti cu cineva in timp ce te afli in metrou, esti auzit perfect. Chiar si cand zgomotul este infernal si nu iti auzi propria voce :)

Castile ofera o experienta buna, fara a excela, volumul fiind putin mai scazut decat mi-as fi dorit. La fel se poate spune si despre difuzorul telefonului - claritate, fara foarte multa forta.

Senzorul de amprenta se gaseste pe partea din spate si este unul dintre cele mai bune de pe smartphone. Poate fi folosit pentru deblocarea telefonului, lucru care se face foarte rapid si cu exactitate. Numarul de dati in care nu a recunoscut amprenta poate fi numarat pe degetele de la o mana in cele 2 saptamani in care am folosit intens telefonul. Senzorul poate fi folosit si in galeria foto si pentru a face poze.

Avand o capacitate de 3.000 mAh, comparativa cu a rivalilor, bateria de pe Huawei P9 ofera 1.5-2 zile de utilizare pentru majoritatea utilizatorilor. Chiar 3 zile daca datele mobile sunt inchise! Ajuta faptul ca rezolutia ecranului este 1080p, solicitand mai putin bateria. Aceasta nu poate fi scoasa, din pacate.

Huawei a implementat mai multe metode pentru a conserva bateria. Astfel, poti alege sa sacrifici putin performanta sau chiar si rezolutia display-ului, trecand la 720p. Exista si un mod ultra-saving pentru situatii extreme. Desi P9 nu vine cu QuickCharge, P9 are port USB-C astfel ca se incarca mai rapid decat un telefon normal - 10 minute de incarcare ofera 5 ore de folosire.

Concluzie

Huawei nu a ajuns degeaba al 3-lea producator din lume iar P9 este flagship-ul cu care intra cu adevarat in lupta cu granzii. Iar Huawei a mizat pe camera telefonului pentru a atrage utilizatorii in acest duel si cu siguranta va castiga un procent important din market share. Cu un design foarte placut, o baterie excelenta si un senzor de amprenta perfect, Huawei P9 este un telefon poate candida la titlul de telefonul anului. Este dificil de concluzionat daca este peste rivalii iPhone 6s, Galaxy S7 sau HTC 10, insa este cu siguranta o varianta demna de luat in calcul.

Telefonul a fost deja lansat in Romania iar pretul este de 2.499 de lei. Huawei incearca si la acest capitol sa intre direct in lupta cu Samsung si Apple insa poate ca s-au grabit. Desi mai ieftin decat flagship-urile acestora, este putin prea scump pentru un brand care nu are inca acelasi renume ca cele doua. P9 este insa flaghsip-ul cu care Huawei se indreapta in acea directie. Asadar, raspunsul la intrebarea din titlu este: DA!

Puncte pro:
- design placut si diferit
- performantele camerei Leica si modurile existente
- camera monocroma
- durata de viata a bateriei
- modul Pro din camera, posibilitatea de a face poze in format Raw
- procesor puternic
- display luminos in orice conditii
- senzor de amprenta excelent

Puncte contra:
- lipsa filmarii 4K
- se incalzeste ocazional mai mult decat trebuie
- pozele fara trepied in conditii de lumina slaba
- volumul difuzorului nu e puternic
- pretul putin cam mare

Share articol: