Nikon 1 AW1, mai mult decat un mirrorless subacvatic: o bijuterie de camera, un camarad de calatorie, un mic artist, un moft de care nu te saturi si o jucarie pentru copii de orice varsta

Pe uscat sau sub apa, monocrom sau panoramic, in viteza masinii sau "fuga" vaporului, sub soarele puternic sau la lumina unui lampadar chior, Nikon1 AW1 demonstreaza ca este mai mult decat primul mirrorless subacvativ si ca dincolo de o camera minimalista, dar robusta, fasneata, dar eleganta, se ascunde o tehnlogie de clasa, care poate oferi si unui incepator, dar si unui fotograf profesionist precizie, arta, versatilitate si stil in orice conditii.

Dragoste la prima vedere

De Nikon 1 AW1 nu ai cum sa nu te indragostesti la prima vedere.  Asta insemnand de cand il vezi prima oara pe net, in reviste sau in mana altcuiva. Iar in momentul in care iti faci planurile de vacanta pana la ultimul detaliu, si visezi cu mult timp inainte la mare si munte, plaja si croaziere, mancare si sate grecesti, expeditii si snorkeling, camera foto nu are cum sa ramana ultimul detaliu. Asa se face ca Nikon 1 AW1 a fost prima alegere pentru o vacanta cretana de la sfarsitul lui septembrie. Asteptarea a meritat, entuziasmul mi-a fost rasplatit, iar relatia dintre noi a fost ca o luna de miere (cu o singura strambartura de nas din partea mea: camera nu are view finder).

Pe aripile pixelilor

Orice vacanta, calatorie, drumetie cat de mica cu avionul incepe… la geam. Obligatoriu la geam. Cum ar spune cineva, “daca tu nu stai la geam in avion ca sa faci fotografii, esti in stare sa faci crize mai rau ca un copil”.

Cum altfel, cand te mananca mana pe camera foto, cand norii se dau in spectacol in fata ta, sub tine, peste tot in jurul tau, iar micul Nikon 1 AW1 este atat de darnic cu functiile, culorile, contrastul si efectele cu care poti sa te joci de cand deoclezi si pana pui piciorul pe taram grecesc incat pur si simplu nu te poti abtine?

Practic nici nu ai timp sa iti dai seama cand zboara timpul, si tu zbori odata cu el, in timp ce te imprietenesti cu micul mirrorless, dotat cu un sensor CMOS în format CX, cu o rezolutie de 14,2 megapixeli si o sensibilitate ISO curpinsa intre 100 si 6.400. Iar cand esti fotograf si lucrezi cu camera Nikon de cativa ani buni, visezi zi si noapte meniuri, cadre, setari, iar cadre, toto felul de combinatii de timp si expunere, ti-e usor sa gasesti, sa ghicesti si sa “ajungi” in cele mai ascunse colturi ale meniului pe care il are Nikon 1 AW1.

Micul artist

Dotat cu un sistem dual de procesare a imaginii EXPEED 3A, sistem care alimenteaza fotografierea continua cu focalizare automata cu pana la 15 cadre pe secunda si 60 de cadre pe secunda cu AF cu punct fix, Nikon 1 AW1 face din fiecare escapade fotografica o experienta speciala. Fie ca vrei sa suprinzi oamenii scene de lene pe plaja, magnoliile leganate de vant, culorile satelor grecesti, muntii care coboara in mare, rasaritul de soare, peisajul salbatic de pe geamul masinii sau lumea de sub apa.

Iar datorita filtrelor si efectelor aplicate imaginilor sau a modurilor PSAM cu care poti controla cu usurinta setarile, odata ce pui mana pe primul mirrorless subacvatic, fotografia devine o joaca de copii, iar cand incepi sa te joci cu Nikon 1 AW1, nici nu iti dai seama cand termini 2 acumulatori intr-o zi (da, cam atat “risipesti” cand esti dependent de fotografie si ai la dispozitie o camera fasneata care fotografiaza totul cu viteza… vietii). Panorame, fotografii cu efect minimalist, soft focus, selective colour, fotografii subacvatice, macro, peisaj de seara, portret, monocrom, fotografie underwater (aici ai 3 variante la dispozitie)… all inclusive, cum s-ar spune.

Un vis devenit realitate

Cand dependenta de fotografie si pasiunea pentru inot pleaca impreuna in vacanta intr-un loc in care apa are o culoare greu de descris si mai ai si norocul sa te tii de mana cu un mirrorless subacvatic, nu ai cum sa nu te simti ca pestele in apa cand te arunci in valurile marii.

Rezistent pana la o adancime de 15m sub apa, Nikon 1 AW1 a insemnat un vis devenit realitate: reprize lungi de snorkeling doar eu si pestii, albastrul marii si fotografia. O experienta speciala la care am visat de cand eram copil si inotam in mare cu ochii dupa tot ce misca pe acolo. Cu ajutorul setarilor pentru fotografia subacvatica, Nikon 1 AW1 te ajuta sa reproduci culorile marii, lacului sau oceanului in toata splendoarea lui, fara a fi nevoit mai apoi sa editezi fotografiile in Photoshop.

Recunosc, la inceput am fost sceptica si mi-a fost teama sa intru in apa cu camera, temandu-ma ca micul Nikon, desi cu carcasa metalica si bine “inchegat”, va lua apa cauza designului minimalist. Etansarea din cauciuc in punctele cheie, garnitura inelara din jurul obiectivului si montura robusta protejeaza insa foarte bine camera foto de apa si praf, iar capacul pentru acumulator si card este prevazut cu dispozitiv dublu de inchidere care nu permite niciun accident. Motive suficiente sa ma conving ca micul mirrorless, care seamana cu o jucarie pentru copii, a fost gandit pentru aventurieri. Astfel, odata ce te avanti sub apa si vezi de ce e in stare AW1, nu doar ca te simti in cu totul alta lume, dar pierzi notiunea timpului si a spatiului.

Blitul cu ridicare, rezistent  si el la apa pana la 15 m, ilumineaza detaliile subiectelor de care te poti apropia daca esti mai curajos si, daca vrei sa incerci altceva, sigur o sa te alegi cu un "oau" daca incerci sa fotografiezi cerul si pamantul de sub apa. Iar datorita faptului ca este rapida, camera te ajuta sa "prinzi" si cei mai fricosi si timizi pestisori care vor incerca sa se ascunda de tine pe sub stanci.

Calitatea imaginii este foarte buna, insa de acest lucru iti dai seama abia dupa ce iesi din apa si te uiti cu atentie pe display, caci sub apa, din cauza razelor soarelui si a portiulilor cu apa tulbure, imaginea poate fi inselatoare si nu este exclus ca unele fotografii sa le faci... pe orbeste.  

Cand sticla vorbeste

Pe Nikon 1 AW1 l-am primit la pachet cu doua obiective subacvatice: 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 si 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8, ambele foarte rezistente, jucause si darnice in ceea ce priveste flexibilitatea si claritatea. Ambele obiective sunt rezistente la apa, soc si inghet (desi ultimele doua situatii extreme nu le-am testat inca, asa zice la manual).

Ceea ce mi-a placut a fost faptul ca asigura o focalizare foarte precisa si o claritate buna a imaginii, chiar si in conditii de seara sau ISO crescut. Iar cand acestea fac echipa buna cu un sistem hibrid avansat de focalizare automata cu care se poate lauda Nikon 1, nu poti decat sa te bucuri in orice clipa de fiecare cadru si sa iti doresti sa nu se mai termine vacanta :)

Pentru ca unul din visele oricarui fotograf este sa focalizeze nu doar precis, ci si foarte rapid si sa surprinda actiunea intr-o imagine de o claritate si detalii de fiecare data mai bune. Iar aici nu am cum sa nu pomenesc de fotografiile facute din mers, de pe geamul autocarului, care nu tradeaza deloc viteza de deplasare, sensibilitatea crescuta sau lipsa aceea de claritate pe care ochiul fotografului o vede precum ochiul soacrei la fotografiile miscate.

Niciodata pierdut in spatiu

Fascinata la inceput de panorame, soft focus, fotografii subacvatice si rapiditatea cu care se misca Nikon 1 AW1, am trecut usor peste alte functii, deloc de neglijat insa. Cum ar fi compatibilitatea cu GPS si GLONASS, care te ajuta sa inregistrezi locatia exacta in detaliile despre fotografiile facute (EXIF).

Mai mult, poti trimite imaginile direct din aparatul foto catre smartphone sau tableta cu ajutorul unui adaptor de conexiune wi-fi pentru dispozitive mobile Wu-1b. Sau, de ce nu, le poti vizualiza pe un ecran mai mare. Si daca la un moment dat crezi ca te-ai ratacit, tot Nikon 1 te ajuta. E suficient sa urmaresti altitudinea sau adancimea sub apa cu ajutorul functiei altimetru/indicator adancime sau sa verifici cu busola electronica.

In loc de concluzii...

Plusuri

  • Calitatea foarte buna a imaginilor 
  • Focalizare rapida si precisa 
  • Fisiere RAW
  • Design minimalist
  • Diversitate de functii/efecte/filter
  • Obiective interschimbabile
  • Rezistenta

Minusuri 

  • Lipsa vizorului optic
  • Autonomia bateriei 

Pentru ca intr-o saptamana Nikon 1 AW1 mi-a demonstrat ca este un aparat foto pe care as vrea sa-l am cu mine tot titmpul, ce urmeaza? O fuga in Safari sau poate un test intr-o expeditie in... Antarctica? Pentru ca Nikon 1 AW1 se adreseza tutror aventurierilor, nu doar celor indragostiti de incursiuni sub apa, iar obiectivele wide cu care vine micul mirrorless rezistent la socuri si inghet sunt practic o invitatie speciala la fotografia de peisaj si escapade extreme.

NIKON 1 AW1. Specificatii tehnice

  • Rezolutie: 14.2 MP
  • Senzor CMOS
  • Sistem masurare expunere
  • Masurare TTL cu utilizarea senzorului de imagine
  • Sistem focalizare
  • 135 zone de focalizar
  • ISO 160 – 6400
  • Declansator electronic 1/16.000s - 30s, Bulb
  • Viteza de declansare: 5, 15, 30 sau 60 fps
  • Blit
  • i-TTL, sincronizare max. 1/60s
  • Ecran: 3.0 inci TFT LCD, 921.000 puncte, Live View
  • Inregistrare video Full HD (1920 x 1080 - 60 fps)
  • Slot memorie SD/SDHC/SDXC
  • Conectori USB de mare viteza, HDMI mini tip C
  • Acumulator reancarcabil Li-ion EN-EL20
  • Dimensiuni (W x H x D): 113.3 x 71.5 x 37.5 mm
  • Greutate body313 g
  • Rezistent la apa pana la 15 m 
  • Rezistent la soc de la maxim 2 m 
  • Rezistent la inghet pana la -10 °C 
  • Complet rezistent la praf

Text & Foto: Teodora Maftei

Share articol: