Samsung a promis odata cu noul telefon din seria Galaxy o schimbare majora fata de predecesor. A reusit?

Abia lansat, Galaxy S6 promite sa le aduca vanzari record celor de la Samsung. Alaturi de versiunea S6 edge, S6 este raspunsul dat de compania din Coreea de Sud la succesul urias inregistrat de Apple cu iPhone 6 si 6 Plus ce au adus cel mai mare profit intr-un trimestru al vreunei companii.

Am primit un sample cu Galaxy S6 si testat tot ce poate flagshipul Samsung in ultima saptamana. Concluziile sunt in acest review.

Citeste in articol:
- Design si display
- Software si hardware
- Camera
- Sunet si senzor de amprenta
- Baterie
- Concluzie, pro si contra

Design si display

Samsung a vrut sa dea un reset total seriei Galaxy S in materie de design si a reusit sa creeze primul telefon la fel de frumos ca iPhone-ul. Desigur au aparut multe opinii ca cei de la Samsung au copiat compania rivala. Cu toate ca puse unul langa celalalt cele 2 telefoane seamana, din prima clipa iti dai seama ca S6 este telefonul celor de la Samsung. Este mai usor decat S5 in ciuda faptului ca este unibody din aluminiu, rama continua fiind intrerupta de cei 4 izolatori care separa antele externe. Acest lucru ii da un aspect premium si Samsung se poate lauda ca are un telefon care sa intre in competitie in materie de design cu M9 sau iPhone 6. Samsung a facut insa sacrificii pentru acest aspect. S6 si-a pierdut fata de S5 rezistenta la praf si apa iar telefonul vine fara slot pentru card microSD. In plus, este necesar un nano-SIM, astfel ca nu poti folosi aceeasi cartela de la un S5, de exemplu, pentru S6.

Nu numai aspectul ofera senzatia de telefon premium, ci si impresia oferita atunci cand tii telefonul in mana. In ciuda metalului, nu aluneca din mana. Desi sunt predispus la astfel de intamplari, nu avem avut nicio experienta nefericita in care telefonul sa-mi scape printre degete :) Un aspect usor negativ al trecerii la aluminiu si sticla este dat de usurinta cu care raman amprentele pe spatele telefonului (vezi imagini in galeria foto). Acestea se sterg insa foarte usor.

Samsung a pastrat dimensiunile de la S5, fiind aproape identic din acest punct de vedere. Este cu un milimetru mai lung, cu 2 mai putin lat si cu 1.3mm mai subire. Jack-ul de 3.5mm pentru casti s-a mutat in partea de jos. Butoanele laterale raspund usor la instructiuni si sunt bine camuflate, astfel incat nu ies deloc in evidenta. Camera iese insa in evidenta, fiind usor iesita in partea din spate. Pe partea din spate gasim senzorul pentru puls care poate fi folosit si alaturi de camera. Senzorul de amprenta a ramas pe butonul home, fiind insa mult imbunatatit.

La acest capitol trebuie mentionata si o problema neasteptata pe care am avut-o cu telefonul. La cateva zile dupa utilizare, m-am trezit ca un fir de par atarnat intre carcasa si display. Iar dupa alta conversatie la telefon, am simtit cum m-a agatat.

Sa trecem la display, unul dintre principalele puncte forte ale telefoanelor Samsung. Desi diagonala a ramas de 5.1 inch, rezolutia a crescut la QHD, 2460 x 1440 pixeli. Ecranul Super AMOLED ofera 577ppi si este cu adevarat superb. Luminozitatea este foarte buna, existand mai multe moduri de calibrare, 4 profiluri de culoare. Telefonul este setat initial pe profilul Adaptive, cel la care am apelat in perioada in care am avut telefonul. In lumina soarelui, telefonul este peste alte modele, insa in continuare nu este varianta ideala.

Software si hardware

Cei de la Samsung au redus numarul de aplicatii cu care vine telefonul iar acest lucru se vede. In plus, spre deosebire de S5 acolo unde au apelat la aceasta varianta doar pe anumite piete, Galaxy S6 are ultima versiune a procesorului companiei, Exynos 7420, renuntand momentan la colaborarea cu cei de la Qualcomm.

Vine pe 64 de biti, cu arhitectura big.LITTLE, adica 4 nuclee ARM Cortex-A57 si 4 nuclee ARM Cortex-A53, frecventele fiind de 2.1GHz, respectiv 1.5GHz. Marele avantaj cu care vine telefonul este reprezentat de procesul de fabricatie al procesorului de 14 nanometri, ceea ce face ca bateria sa fie mai putin solicitata si sa aiba o autonomie similara cu S5, in ciuda faptului ca bateria este mai mica iar display-ul este mai QHD, nu Full HD. Vom vorbi insa despre baterie ceva mai jos.

Galaxy S6 vine cu ultima versiune de Android, 5.0.2 Lollipop, urmand ca in viitor sa fie facut saltul la 5.1. Dupa cum spuneam, Samsung a dorit sa simplifice partea de software, existand isna si noi functii. Unele existau si pe S5, altele au venit cu Lollipop, insa exista si exclusivitati. Regasim modul Privat de la S5, cel mai bun mod de a proteja documente, poze sau clipuri fiind cu amprenta. Exista si un Smart Lock pentru atunci cand smartphone-ul e conectat la un alt device de incredere. Fata de S5, Galaxy S6 vine cu teme si suport pentru acestea. Trei sunt preinstalate insa, pentru prima data, poti descarca mai multe din Galaxy Apps.

In telefon vedem si noul parteneriat dintre Samsung si Microsoft, S6 venind cu OneDrive (in loc de Dropbox), OneNote si Skype din start, iar acestea nu pot fi sterse. La Galaxy S6 descoperim si un nou mod de a porni multitasking-ul, tintand apasat pe butonul prin care schimbi aplicatiile. Asadar, TouchWiz-ul de pe noul Galaxy S6 este fluid. Nu mai exista momente in care sa incetineasca. Am avut insa un moment in care bateria scazuse sub 20% si dupa cateva poze telefonul s-a blocat pentru cateva secunde si s-a restartat. Pun acest lucru insa pe faptul ca am avut doar un sample.

Telefonul merge impecabil, neavand nicio problema in a rula orice aplicatii. Iar cei 3GB de RAm fac ca si multi-taskingul sa fie la cel mai inalt nivel. Orice joc ruleaza fara vreo problema insa, in versiunea sample pe care am avut-o, am observat ca telefonul se incalzeste destul de rapid. Dupa cateva minute de pauza insa, temperatura lui scade la normal.

Despre rezultatele benchmark-urilor am tot vorbit pe site inca de la lansare, Galaxy S6 fiind sus de tot in toate topurile. Am facut capturi cu rezultatele, le puteti vedea in galeria foto.

Camera

Cei de la Samsung au decis sa ramana la 16MP cu Galaxy S6, insa camera este mult imbunatatita fata de cea a predecesorului. In primul rand, numarul de MP ai unei camere nu reprezinta totul, asa cum este demonstrat si de cei de la Apple, iPhone 6 fiind unul dintre cele mai bune telefoane cand vine vorba de poze. Galaxy S6 este cel putin la acelasi nivel cu iPhone 6. Imprumuta senzorul Sony IMX240 de la Galaxy Note 4, avand insa o lentila cu o apertura mai larga, f/1.9. Acest lucru face ca imaginile sa fie mai luminoase indiferent de conditii. In plus, software-ul camerei este mult mai sofisticat insa 'spate', si mai intuitiv in 'fata', utilizatorilor fiindu-le mai usor sa selecteze rapid modul dorit.

Camera se deschide foarte rapid, beneficiind si de quick launch - doua apasari pe butonul Home si ai deschis camera in mai putin de o secunda. In stanga jos a camerei gasesti modurile si poti selecta. Disponibile din start sund doar Auto, Pro, Selective Focus, Panorama, Slow Motion, Fast Motion si Virtual Shot. Poti descarca insa altele din magazinul Samsung, preferata mea fiind Gif. Poti crea rapid un gif de cateva secunde si sa le postezi pe 9gag :) Am creat un gif cu un afis cu noul film Terminator ce va fi lansat in acest an.

Modul care merita o mare atentie este Pro. Iti permite sa controlezi manual Focusul, sa ajustezi expunerea si ISO sau white balance. Poti salva setarile manuale pentru mai tarziu. Ajustarea culorilor este foarte avansata, primesti cateva efecte, insa poti crea si tu. Astfel, poti crea filtre ca pe Instagram si sa profiti de tot ce poate oferi camera.

In modul Auto, nu mai este nevoie sa fii mereu atent daca e nevoie sa selectezi HDR. Exista optiunea auto HDR, astfel ca ai scapat de o grija. Exista si un mod automat pentru noapte care limiteaza zgomotul si se lupta cu tremuratul care afecteaza pozele in situatii de luminozitate redusa. Tracking autofocus urmareste automat obiectele aflate in miscare. Nu poate fi folosit insa in cazul unei filmari 2160p.

Selective focus este mult mai rapid si mai bun decat la Galaxy S5. Telefonul face 2 poze si poti selecta daca vrei sa fie focusul pe obiectul din apropiere sau pe planul departat. Gasiti in galeria foto cateva poze care demonstreaza acest lucru. Fata de S5, camera de la S6 pare sa determine mai bine care este obiectul pe care vrei sa-l scoti in prim-plan.

Sa trecem la calitatea imaginilor. Este extraordinara pentru un telefon. Procesarea imaginii a fost schimbata fata de Galaxy Note ceea ce rezulta in imagini mai clare cu nivel de detalii ridicat. Expunerea este buna, contrastul e excelent iar culorile naturale sunt placute. Galaxy S6 impresioneaza si cand vine vorba de captura macro.

In ceea ce priveste partea de video, depinde de situatie si alegere. Atat varianta UHD, cat si FHD la 60fps ofera imagini excelente. Nu poti filma insa la rezolutie UHD mai mult de 5 minute. Un aspect extrem de placut este dat de Slow Motion si Fast Motion la S6. Software-ul a fost imbunatatit si aici, astfel ca poti acum selecta ca doar o parte din clip sa fie redata la alta viteza (1/2, 1/4 si 1/8, respectiv x4, x8 sau x16). Totusi, S6 are un minus aici fata de iPhone 6, captura slow-motion fiind limitata la HD si 120 de cadre pe secunda.

VEZI AICI SAMPLE PENTRU SLOW MOTION
VEZI AICI SAMPLE PENTRU FAST MOTION

VEZI AICI UN ALT SAMPLE PENTRU SLOW MOTION

 

Sunet si senzor de amprenta

Cei de la Samsung au facut o treaba buna cu sunetul de la Galaxy S6, dar si cateva greseli. Spre deosebire de Galaxy S5, difuzorul a fost mutat in partea de jos, astfel ca nu mai exista problema cu estomparea sunetului atunci cand telefonul este asezat pe spate. Insa acest lucru il face sa semene destul de mult cu iPhone 6 la aspect.

Cand vine vorba insa de redarea audio, totul este fara cusur, Galaxy S6 exceland la acest capitol. Fidelitatea este foarte buna, mai ales daca asculti un fisier flac, nu exista distorsiuni iar basul este este excelent. Nu bate insa sunetul redat de seria One de la HTC. Cele 2 difuzoare de pe telefoanele firmei din Taiwan fac diferenta. Poate Samsung va alege o varianta similara pentru urmatorul flagship. Castile vin cu adaptoare de cauciuc pentru urechi si redau continutul foarte bine.

Aplicatia pentru muzica a fost si ea schimbata, in bine zic eu, fiind mai usor de navigat prin meniuri decat inainte. Au disparut insa listele create pe baza ritmului. Telefonul vine si cu SoundAlive, putand astfel sa configurezi dupa bunul plac soundul.

Un aspect mult imbunatatit fata de Galaxy S5 este dat de senzorul de amprenta. Acum chiar poate fi folosit in mod curent! Asta pentru ca nu mai este necesar sa misti degetul pe verticala pe butonul HOME, ci doar sa pui degetul. Astfel, timpul prin care deblochezi telefonul sau modul Private este mult mai scurt. Si, poate cel mai important, nu mai exista probleme in a recunoaste amprenta. Daca ai pozitionat degetul corect, va functiona.

Baterie

Acesta a fost un semn de intrebare important in ceea ce priveste Galaxy S6. Din doua motive - este cu 250mAh mai mica decat la S5, cel care nu avea ecran QHD, si bateria nu mai poate fi inlocuita datorita carcasei unibody.

Cei de la Samsung au mizat pe faptul ca procesul de fabricatie este pe 14nm, primul de acest fel, Snapdragon 810 fiind pe 20nm. Acest lucru face ca intrebuintarea energiei sa fie mai mica. Astfel, pentru o utilizare normala, rezultatul va fi similar cu S5. Ceea ce inseamna o zi de autonomie.

S6 poate duce pana la 20 de ore pentru apeluri 3G, sub S5, insa este peste predecesorul sau cand vine vorba de navigare pe internet (aproape 11 ore) si video playback (12 ore). Un mare plus este reprezentat de incarcarea rapida. Desi nu am avut parte de incarcatorul cu care vine telefonul in mod normal, ci cel de la Note 4, si el rapid insa nu la fel de rapid, diferenta este sesizabila.

Concluzie, pro si contra

Este Galaxy S6 ucigasul de iPhone 6? Cu siguranta, multi vor spune asta. Cert este ca se ridica la nivelul acestuia in foarte multe aspecte care au lipsit la Galaxy S5, de aceea probabil acesta a avut vanzari sub asteptari. Cred ca depinde, pur si simplu, de preferinta fiecaruia intre sistemele de operare.

Versiunea testata de mine, de 32GB, se gaseste la pretul de 3.300 de lei, pret fara abonament, in timp ce versiunea de 64GB costa 3.800 de lei. De fapt insa, ai disponibil doar 23.5GB de spatiu pentru versiunea mai mica, si 55GB pentru versiunea medie. Astfel te poti intalni des cu situatia in care trebuie sa salvezi in calculator continutul media.

Asadar, Galaxy S6 este un telefon demn de luat in considerare atat de fanii Samsung care vizeaza un upgrade, cat si de ceilalti utilizatori. Camera este una dintre cele mai bune de pe piata, bateria rezista o zi insa se incarca rapid, sunetul este impecabil iar din punct de vedere al performantei, este in acest moment pe primul loc.

Pro:
+ carcasa unibody din sticla si aluminiu, aspectul premium, constructie de calitate, usor de tinut in mana
+ display-ul QHD Super AMOLED
+ specificatiile si performanta, probabil cel mai rapid telefon cu Android
+ sunetul este clar si puternic
+ camera excelenta
+ TouchWiz-ul a fost
+ incarcare rapida plus incarcare prin wireless
+ senzorul de amprenta

Contra:
- pretul destul de ridicat
- nu are slot pentru microSD si bateria nu poate fi inlocuita
- am avut problema cu agatatul parului, probabil pentru ca era vorba de un sample
- autonomia nu impresioneaza
- pe cat de frumos e design-ul, aduce parca prea mult aminte de iPhone 6

Share articol: